Bănci și Asigurări

BNR este pregătită pentru un bail-in în România

BNR este pregătită pentru un bail-in în România

Autor: Alexandru Zărnoeanu

25.07.2016, 00:06 13223
Banca Naţională a României (BNR), desemnată şi autoritate de rezo­lu­ţie pentru sistemul bancar local, a publicat ghi­dul Autorităţii Bancare Europene (EBA) privind criteriile minime pe care trebuie să le îndeplinească planul de reor­ga­nizare a activităţii în cazul în care o ban­că are probleme. Ghidul vine în com­ple­tarea prevederilor Directivei 59/2014 a Consiliului Uniunii Europene.
 
Anunţul BNR vine după ce săptămâna trecută Curtea Europeană de Justiţie a decis că procedura de bail-in, prin care investitorilor le sunt imputate pierderi, este legală.
 
Decizia vine într-o perioadă în care toată atenţia este concentrată asupra siste­mu­lui bancar italian, slab capitalizat şi cu un vo­lum ridicat de credite neperformante. Pentru a putea obţine capital, băncile ita­liene ar putea fi forţate să convertească o parte din obligaţiunile emise în acţiuni, ceea ce se poate dovedi toxic din punct de ve­de­re politic, deoarece majoritatea titlurilor sunt deţinute de investitori retail.
 
Odată cu transpunerea noilor regle­men­tări europene în legislaţia din Româ­nia, BNR este autoritatea de rezo­luţie pen­tru sectorul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO