Bănci și Asigurări

BNR continuă şi la începutul anului suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară, decisă în martie 2020 pe fondul incertitudinii evoluţiilor economice şi financiare. “Şedinţele vor avea loc ori de câte ori va fi necesar”

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Cristina Bellu

08.01.2021, 10:08 3240

BNR continuă şi în 2021 suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară, decisă în martie 2020 de consiliul de administraţie al băncii centrale în contextul incertitudinii evoluţiilor economice şi financiare, acestea urmând să aibă loc de câte ori va fi necesar.

“Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluţiilor economice şi financiare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară, urmând ca şedinţele să aibă loc ori de câte ori va fi necesar”, menţionează un anunţ pe site-ul BNR.

Astăzi, banca centrală avea programată prima şedinţă de politică monetară din 2021.

În 2020, BNR a redus dobânda-cheie la minimul istoric de 1,5% pe an, de la 2,5% în 2019, precum şi rata re­zervelor minime obligatorii (RMO) la valută, până la 5%, de la 8% anterior. Rata rezervelor minime obligatorii pen­tru pasivele în lei a fost menţinută la nivelul de 8% în 2020.

Pe 5 august 2020, BNR a decis să reducă dobânda-cheie la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,75%, începând cu 6 august 2020. În aceeaşi sedinţă de politică monetară, consiliul de administraţie al BNR a hotărât să reducă rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25% şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an, de la 2,25% pe an.

Măsura din luna august a marcat a doua reducere a ratei dobânzii de politică monetară operată de BNR în 2020, după ce, la finalul lunii mai, banca centrală a decis să reducă dobânda-cheie la nivelul de 1,75% pe an de la 2% pe an, în scopul atenuării impactului economic generat de criza sanitară.

În ceea ce priveşte rata RMO la valută, în februarie 2020 BNR a operat o primă ajustare, de la 8% până la 6%, pentru ca în septembrie să mai realizeze încă o diminuare, până la 5%, având în vedere evoluţia creditului în valută şi nivelul adecvat al rezervelor valutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO