Bănci și Asigurări

BNR: Consiliul de administraţie a discutat şi o majorare cu 1 punct procentual a retei dobânzii-cheie pe data de 5 august 2022. În final majoritatea voturilor au fost pentru o majorare cu 0,75 puncte procentuale

BNR: Consiliul de administraţie a discutat şi o...

Autor: Mircea Nica

22.08.2022, 00:06 202

Consiliul de administraţie al BNR, reunit în şedinţa de politică monetară din data de 5 august 2022, a dezbătut şi posibilitatea unei creşteri cu 1 punct procentual a dobânzii-cheie. Principalele argumente sunt nivelul ridicat al inflaţiei, revizuirea moderată ascedent a traiectoriei prognozare a acesteia şi deciziile de politică monetară ale băncilor centrale majore, dar în final majoritatea voturilor, 6 pentru şi 3 împotrivă, au mers către varianta unei creşteri cu 0,75%, până la 5,50%, conform informaţiilor publicate în minuta şedinţei de po­litică monetară a consiliului de admi­nistraţie al BNR din 5 august 2022.

Ce s-a mai discutat în cadrul şedinţei:

♦ Trei membri ai consiliului au votat majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,75 la sută

♦ S-a susţinut în mod unanim necesitatea păstrării controlului ferm asupra lichi­dităţii de pe piaţa monetară şi a fost reiterată importanţa continuării monitori­zării atente a evoluţiilor mediului intern şi internaţional, care să permită adecvarea instrumentelor de care dispune BNR în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

♦ Membrii consiliului au arătat că rata anuală a inflaţiei şi-a încetinit mersul ascendent în iunie, aşa cum s-a anticipat, consemnând totuşi pe ansamblul trimestrului II 2022 o creştere considerabil mai mare decât în trimestrele anterioare şi superioară previzi­unilor, până la 15,05%în iunie, de la 10,15% în martie, în contextul modificării în luna aprilie a caracteristicilor schemelor de plafonare a preţurilor la energie pentru populaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO