Bănci și Asigurări

BNR: Băncile vor putea lua acţiuni la firmele debitoare pe cel mult 4 ani

Autor: Razvan Voican

08.12.2010, 23:47 27

BNR ar trebui să precizeze consecinţele situaţiei în careDirecţia de Supraveghere emite o opinie negativă în privinţaintenţiei unei bănci de a prelua acţiuni ale unei companii princonversia de creanţe în cadrul unui proces de restructurare,consideră Banca Centrală Europeană într-un aviz asupra proiectuluide regulament pregătit de BNR.

Regulamentul cere nu numai notificarea Direcţiei deSupraveghere, ci şi depunerea unei documentaţii care să includă unplan concret, viabil şi fundamentat de asistenţă sau restructurarefinanciară pentru compania în cauză. De asemenea, banca implicatăîn procesul de conversie a creanţelor trebuie să justifice "în modcorespunzător" de ce consideră că achiziţionarea acţiunilor este omăsură de ultimă instanţă (pentru că numai în astfel de cazuriprocedura va fi acceptată de BNR) şi trebuie să dispună deproceduri şi politici adecvate de gestionare a riscului.

Direcţia de Supraveghere este cea care evaluează în ce măsurăaceste cerinţe sunt îndeplinite, dar proiectul de regulament nuspecifică ce se întâmplă în cazul unei opinii negative.

"Stabilirea prin intermediul unor măsuri concrete a măsurilor pecare BNR le-ar putea adopta în astfel de cazuri, inclusiv asancţiunilor pentru nerespectarea cerinţelor, ar contribui laconsolidarea supravegherii prudenţiale în acest domeniu", apreciazăexperţii BCE.

BNR a prezentat de la începutul verii proiectul de regulamentcare ar urma să le permită băncilor să preia temporar acţiuni aleunor companii pe care le-au finanţat, dar care au ajuns într-osituaţie financiară foarte dificilă, însă reglementarea încă nu aintrat în vigoare.

Deţinerea de acţiuni la o companie nefinanciară este limitată lao perioada de 36 de luni. Iniţial, termenul era de maximum doi ani.Totuşi, acesta poate fi prelungit o singură dată cu aprobareaDirecţiei Supraveghere, dar acţiunile nu pot fi păstrate pentru maimult de 48 de luni.

Băncile vor putea să preia acţiuni dacă nu există o altămodalitate viabilă şi mai rentabilă de recuperare a creanţelor, dartrebuie totodată să vină cu un plan de restructurare. Planul deasistenţă trebuie să prevadă în particular dacă restructurareanecesită obţinerea de finanţări şi garanţii suplimentare din parteainstituţiei de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO