Bănci și Asigurări

BNR: Bancile pot sa externalizeze creditarea, dar pastreaza raspunderea

02.06.2008, 19:02 28

Bancile vor putea sa externalizeze activitatile de creditare sau de atragere de depozite doar catre parteneri externi care sunt autorizati sa deruleze astfel de operatiuni.
Raspunderea finala pentru riscurile privind activitatea externalizata va reveni insa conducerii bancii, potrivit unui proiect de reglementare lansat de BNR.
"Externalizarea activitatilor unei institutii de credit nu trebuie sa afecteze desfasurarea activitatii institutiei de credit cu respectarea tuturor cerintelor legale si regulamentare aplicabile, exercitarea atributiilor structurii de conducere a institutiei de credit si nici supravegherea prudentiala a institutiei de credit de catre Banca Nationala a Romaniei", se arata in proiect. Acesta include o serie de recomandari ale Comitetului European al Supraveghetorilor Bancari.
BNR le cere bancilor sa notifice intentia de a externaliza anumite activitati cu doua luni inainte de incheierea contractului.
De asemenea, furnizorul extern de servicii va fi obligat prin contract sa permite accesul BNR la informatii si chiar inspectii in teritoriu. Orice activitate de externalizare trebuie sa faca obiectul unui contract scris, in cadrul caruia sa fie avute in vedere mai multe aspecte, precum definirea cu claritate a activitatii externalizate, stabilirea cerintelor cantitative si calitative specifice privind desfasurarea operatiunilor, care sa permita institutiei de credit sa evalueze daca prestarea serviciilor este corespunzatoare, sau includerea de prevederi cu privire la protectia informatiilor confidentiale. Partenerii externi au de asemenea obligatia de a asigura securitatea informatiilor si de a pastra secretul bancar.
Reprezentantii bancii vor avea responsabilitatea asigurarii ca executarea contractului de catre furnizorul extern va fi monitorizata si evaluata permanent, astfel incat institutia de credit sa poata lua prompt orice masuri necesare.
In cazul unei externalizari in lant, institutiile de credit isi pot da acordul pentru o astfel de operatiune, doar daca subcontractorul isi asuma aceleasi obligatii precum cele stabilite in sarcina furnizorului extern primar, inclusiv obligatiile in relatie cu BNR, se mai spune in documentul bancii centrale.
Proiectul de regulament mai include prevederi legate de cadrul intern de administrare a activitatii institutiilor de credit si de procesul intern de evaluare a adecvarii capitalului la riscuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO