Bănci și Asigurări

BNR are depozite la banci straine de 11 miliarde de euro

BNR are depozite la banci straine de 11 miliarde de euro
15.03.2010, 23:05 38

BNR tine in depozite la banci straine - in general bancicentrale din economiile puternice - circa 11 miliarde de euro,adica aproximativ o treime din totalul rezervei valutare.

In cadrul activelor externe (respectiv plasamentele facute deBNR in strainatate din rezerva valutara) creditele reprezentau lasfarsitul lunii ianuarie 45,2 miliarde de lei (echivalentul a circa11 miliarde de euro).

"BNR nu acorda credite, potrivit reglementarilor sale. Estevorba despre plasamente facute de BNR din rezerva valutara subforma de depozite la banci din strainatate. In principal, suntbanci centrale din state puternice, insa detaliile privind acesteplasamente sunt confidentiale", a explicat pentru ZF ConstantinChirca, director adjunct la Directia Statistica din BNR.

Soldul plasamentelor clasificate drept "Credite" in activeleexterne a inregistrat mai mult decat o dublare in perioada ianuarie2009 - ianuarie 2010, de la 18,5 miliarde de lei, la inceputulanului trecut. In volum absolut, cresterea a fost de 26,7 miliardede lei (circa 6 miliarde de euro).

"Cresterea puternica se datoreaza faptului ca au fost sume maride la Fondul Monetar International care au intrat in rezervavalutara a BNR in aceasta perioada. Acesti bani sunt ulteriorplasati, ca sa incasam dobanzi", mai spune Chirca. Din transeletrase pana acum din imprumutul contractat de la FMI, in rezerva BNRau intrat peste 7 miliarde de euro. O parte din sume au mers insadirect in contul Trezoreriei, pentru a finanta deficitulbugetar.

Cea mai mare parte a activelor externe este reprezentata incontinuare de plasamentele in titluri de valoare negociabile (ingeneral obligatiuni de stat), cu un sold de 65,7 miliarde de lei(16 mld. euro) la sfarsitul lunii ianuarie. Valoarea acestorplasamente s-a redus insa in intervalul ianuarie 2009 - ianuarie2010 cu 25 de miliarde de lei (circa 6 mld. euro). De altfel,obligatiunile au avut in aceasta perioada randamente slabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO