Bănci și Asigurări

BNR a vandut in noiembrie peste 200 mil. euro pentru a controla deprecierea leului

02.12.2003, 00:00 13

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a avut o luna noiembrie destul de grea: incercarea de a mentine in limite normale deprecierea leului in raport cu cele doua valute de referinta pentru economia romaneasca - euro si dolarul - a costat-o nu mai putin de 200-220 milioane de euro.
Si jocurile nu par facute inca cu atat mai mult cu cat pe pietele externe euro isi continua aprecierea fata de moneda americana.
Desi acum cateva luni, prin mesajele pe care le transmitea - direct sau indirect - oficialii bancii centrale lasau sa se inteleaga ca pozitia bancii centrale va fi mai degraba de cumparaor net de valuta decat de vanzator, in noiembrie s-a confirmat inca odata proverbul "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ".
Luna trecuta banca centrala a fost prezenta pe piata valutara interbancara nu mai putin de patru ori si a vandut sume importante de euro in incercarea de a diminua deprecierea monedei nationale in fata euro. Si asta pentru ca euro s-a desprins pur si simplu in fata dolarului, reusind sa stabileasca record dupa record.
Asa s-a intamplat de fapt si in ultimele doua trei zile cand euro a lasat in urma si pragul de 1,2 dolari, urcand ieri pana spre 1,2040 dolari.Vineri banca centrala a avut una dintre cele mai ferme interventii de pe piata valutara, vanzand bancilor peste 90 de milioane de euro pentru a sprijini moneda nationala si a contracara, atat cat a putut, efectul aprecierii puternice a monedei europene pe pietele internationale.Interventia BNR a coborat cotatiile cu 200 de unitati, de la un maxim al zilei de 40.380/40.410 lei/euro, pana la un nivel de 40.175/ 40.205 lei/euro.Decizia bancii centrale de a arunca in piata zeci de milioane de euro a venit intr-un moment in care moneda europeana intrase pe un puternic trend ascendent, insa vanzarea a acoperit si deficite semnificative acumulate pe parcursul saptamanii."Daca BNR nu vindea euro, cursul ar fi putut depasit cu usurinta 40.450-40.500 de lei, mai ales ca a atins un nou maxim istoric, iar bancile au avut nevoie de valuta. Cred ca interventia s-a apropiat de 85-90 milioane de euro", a comentat un dealer.Dealerii se asteapta ca banca centrala sa apere in continuare moneda nationala si sa evite depasirea nivelului de 40.300 - 40.400 lei/euro. Un euro puternic nu ajuta cu nimic inflatia - mai ales pe final de an - si nu "da bine" nici pentru cei care au credite in valuta. Banca Nationala a calculat vineri un curs de referinta de 40.193 lei/euro, in coborare cu 96 de unitati fata de cel anuntat in ziua precedenta. Scaderea cursului euro/leu si aprecierea monedei europene fata de dolar au facut ca moneda americana sa piarda 306 lei. Cursul calculat de banca centrala a fost de 33.523 lei/dolar.Dupa cum au evoluat lucrurile peste week-end, adica euro a continuat sa se intareasca usor in raport cu dolarul, este de asteptat ca astazi piata de la Bucuresti sa se deschida pe o tendinta de crestere usoara, dar probabil ca dealerii vor fi destul de precauti dupa interventia de vineri a bancii centrale."Cred ca banca centrala va miza -asa cum a mai facut-o si alta data - pe efectul psihologic al interventiei de vineri, anticipand o crestere moderata a cotatiilor. Daca euro va continua insa sa se intareasca  nu este exclus sa vedem din nou banca centrala", mai spune un alt dealer. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO