Bănci și Asigurări

BNR a tinut 3,6 mld. euro in afara pietei in septembrie

24.10.2006, 18:00 17

In septembrie, BNR a tinut in afara pietei 12,95 miliarde de lei (echivalentul a 3,6 miliarde de euro), sume atrase ca depozite la o luna sau prin vanzarea de certificate de depozit.
Comparativ cu august, soldul sterilizarilor a crescut cu aproape 76%. Aceasta in conditiile in care, in septembrie, BNR a vandut certificate de depozit la trei luni in valoare de 3,4 miliarde de lei, dupa ce in august stocul sumelor atrase prin astfel de instrumente coborase la zero.
Totodata, sumele atrase prin depozite la o luna au urcat la 9,47 miliarde de lei (echivalentul a 2,6 miliarde de euro) in septembrie, de la 7,37 miliarde de lei in august.
BNR continua sa accepte aproape integral sumele oferite de banci in cadrul licitatiilor, pentru a mentine sub control nivelul lichiditatilor de pe piata monetara, astfel incat sa evite o reluare a trendului de scadere a dobanzilor. Lipsa de instrumente si adancimea mica a pietei fac insa ca dobanzile sa aiba o evolutie ciclica. In ultima parte a lunii, cand se apropie sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, dealerii pastreaza lichiditati in exces, care, in lipsa altor alternative, sunt cel mai adesea plasate tot la BNR, insa in depozite pe o zi, la o dobanda de 1% pe an. In aceste conditii, dobanzile pe termen scurt pe piata coboara spre nivelul de 1%, pentru a reveni in apropiere de nivelul dobanzii de interventie (la 8,75% pe an), odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor.
De altfel, de la inceputul anului, facilitatea de depozit pe o zi a BNR a fost utilizata aproape constant. In septembrie, 1,55 miliarde de lei au fost plasati astfel, dupa ce nu si-au gasit loc in piata. In august, sumele plasate in depozite pe o zi la BNR totalizasera 3,4 miliarde de lei. In schimb, facilitatea de credit a BNR a fost accesata numai de doua ori anul acesta, in februarie si in iunie.
Dealerii au plasat sume mai mari la banca centrala in septembrie, dupa ce piata s-a reasezat dupa socul absorbtiei lichiditatilor in rezerve minime din iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO