Bănci și Asigurări

BNR a stabilit clar activitatile permise bancilor ipotecare

23.11.2004, 00:00 50



Bancile ipotecare vor avea activitatea concentrata pe acordarea de imprumuturi ipotecare sI pe emisirterea de obligatiuni ipotecare, potrivit proiectului de lege al Bancii Nationale.



Prin noua lege, BNR stabileste si procedura prin care societatile care de credit ipotecar existente se pot transforma in banci de credit ipotecar.



Activitatea nou - createlor institutii se va supune cerintelor legislatiei bancare, avand insa unele particularitati. Astfel, obiectul principal de activitate il vor constitui acordarea de credite ipotecare si emisiunea de obligatiuni ipotecare. Celelalte activitati prevazute de legea bancara (cum ar fi atragerea de imprumuturi, minimizarea riscului prin utilizarea intrumentelor financiare derivate) pot fi desfasurate numai cu conditia ca acestea sa fie subordonate activitatii principale. Totodata, atragerea de depozite de la persoane fizice si juridice va fi interzisa bancilor ipotecare.



Noile banci vor trebui sa aiba un capital initial minim la nivelul cerut de acquis-ul comunitar, respectiv 5 milioane de euro.



Bancile ipotecare vor avea un regim preferential pentru portofoliul de credite aferent emisiunii de obligatiuni ipotecare. Astfel, in caz de faliment al emitentului, creantele aferente emisiunii de obligatiuni ipotecare nu vor intra la masa credala, fiind cedate in custodie unei societati de management al portofoliului de creante ipotecare, a carei functionare este reglementata prin aceeasi lege.



Bancile ipotecare vor putea fi constituite si prin transformarea societatilor de credit ipotecar, operatiunea presupunand obtinerea statutului de institutie de credit in urma autorizarii de catre BNR.



In prezent, opereaza pe piata doua astfel de companii - Domenia Credit, care deja face raportari la BNR ca si o banca si si-a exprimat interesul de a fi autorizata ca atare, si Imofinance.



In prezent, in sistemul bancar romanesc exista patru banci specializate, care acopera tot atatea nise de piata. Bana de Microfinantare este institutia de credit cu cea mai lunga istorie (din iulie 2002), care activeaza in special pe segmentul microantreprinderilor si al IMM-urilor (intreprinderi mici si mijlocii). In iunie 2004 si-a inceput activitatea Raiffeisen Banca pentru Locuinte, prima institutie dedicate econimisirii si finantarii in domeniul locativ. Cea mai recenta este Porsche Bank, o institutie dedicata creditarii in domeniul auto, care si-a inceput activitatea in urma cu o saptamana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO