Bănci și Asigurări

BNR a revenit pe profit anul trecut, când sistemul bancar a avut pierderi record din cauza neperformantelor

BNR a revenit pe profit anul trecut, când sistemul...

Autor: Anelis Baciu

26.06.2015, 00:04 232
Banca Naţională a obţinut anul trecut un profit net de 1,1 miliarde de lei (250 mil. euro), în timp ce băncile co­mer­ciale au strâns pierderi record de peste 4 mld. lei din cauza costurilor ge­ne­rate de curăţarea bilanţurilor de ne­perfor­man­te. BNR a avut un singur an cu pierdere în perioada de criză, în 2013, în timp ce siste­mul pe care îl supra­ve­ghea­ză a func­ţionat pe minus timp de patru ani.

Administrarea activelor şi pasivelor în valută a fost principala sursă de venit a băncii centrale anul trecut, câştigul net din aceste operaţiuni fiind de 1,8 mld. lei, de cinci ori peste nivelul din 2013.

Banca Naţională motivează rezul­tatul pozitiv prin creşterea veniturilor nete din administrarea activelor şi pasivelor în valută şi a reducerii costu­rilor cu operţiunile de politică mone­ta­ră. Pe de altă parte, veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 70% şi au cumulat doar 300 mil. lei.

Spre deosebire de băncile comer­cia­le, Banca Naţionale nu urmăreşte per­formanţe de maximizare a profitului, pu­tând să-şi asume şi pierderi dacă astfel îşi îndeplineşte obiectivul statutar fun­damental de asigurare a stabilităţii preţurilor.

„BNR implementează politica mone­ta­ră adecvată realizării obiecti­vu­lui său fundamental (menţinerea sta­bilităţii preţurilor – n. red.), fără a urmări performanţe de ordin comercial cum ar fi maximizarea profitului. Totuşi, în activitatea băncii centrale există o pre­ocu­pare permanentă pentru admi­nis­trarea eficientă a resurselor aflate la dis­poziţia sa“, scriu reprezentanţii băncii centrale în raportul anual pe 2014.

BNR a fost în cea mai mare parte a anului trecut, cu excepţia lunilor aprilie, septembrie şi octombrie, în poziţia de debitor net al sistemului bancar, absor­bind lichiditatea din piaţă prin inter­mediul facilităţiii de depozit pe o zi. Banca centrală a pierdut astfel 135 mil. lei din operaţiunile de politică mone­tară, costurile cu absorbirea lichidităţii fiind mai mari decât veniturile din furni­zarea de lichiditate prin operaţiuni repo.

Banca Naţională a raportat anul trecut o scădere de 9% a cheltuielilor de ad­ministrare, la 45 mil. lei. Cheltuielile cu personalul au urcat totuşi cu 7%, la 277 mil. lei. BNR avea la sfâşitul anului trecut 1.863 de angajaţi, în condiţiile unei fluctuaţii de personal de 4,2%, mai mare decât în 2013.

Cel mai bun an pentru BNR din punctul de vedere al profitabilităţii a fost 2009, când a fost raportat un rezul­tat pozitiv de 4,6 mld. lei. Atunci a fost sin­gu­rul an de după izbucnirea crizei când re­zultatele BNR au mers în aceeaşi di­rec­ţie cu cele ale sistemului bancar. Băncile comerciale au avut în 2009 un profit agregat net de 800 mil. lei.

O parte din profitul de anul trecut, echivalentul a 756 mil. lei, a fost alocată pentru pierderi din 2013, în timp ce

43 de milioane de lei au fost fost direc­ţio­nate către rezervele statutare. Aproxi­mativ 80% din câştigul rămas, de 292 de milioane de lei, a fost virat la bugetul de stat, ca impozit pe profit.

Banca Naţională şi-a schimbat anul trecut auditorul, situaţiile financiare fiind audiate de EY, după ce în ultimii cinci ani banca a lucrat cu KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO