Bănci și Asigurări

BNR a retras licenta de functionare a Nova Bank

BNR a retras licenta de functionare a Nova Bank

Banca a inregistrat anul trecut pierderi de circa 3,8 milioane de euro

15.08.2006, 19:56 96

Banca Nationala a retras licenta de functionare a Nova Bank (fosta Banca Unirea), dupa o perioada de un an si patru luni in care institutia de credit a activat in regim de decontare speciala, au declarat surse bancare.
Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a declarat ca nu poate confirma, dar nici infirma aceasta informatie. "Astfel de decizii ale Consiliului de Administratie al BNR devin efective prin publicarea in Monitorul Oficial, si doar astfel sunt aduse la cunostinta opiniei publice", a explicat Stet.
BNR a instituit la Nova Bank, in martie 2005, regimul de decontare speciala, pe fondul unei lichiditati scazute cauzate de transferul unor bani in strainatate.
Nova Bank este fosta Banca Unirea, al carei actionar majoritar era Banca Populara Romana, intrata in faliment. In 2003 banca a fost preluata de societatea Alpur din Elvetia, controlata de investitori rusi. Nova Bank nu a primit autorizatia BNR de a atrage depozite de la populatie, iar din primavara trecuta, concomitent cu trecerea la regimul de decontare speciala, conducerea executiva a ramas fara autorizatie.
Banca a inregistrat anul trecut pierderi de 13,8 milioane de lei (echivalentul a 3,8 milioane de euro), de peste doua ori mai ridicate decat in 2004, iar activele se ridicau la 29,1 milioane de lei, fata de 44,6 milioane de lei in decembrie 2004. In 2005, veniturile bancii s-au plasat la 22,7 milioane de lei, comparativ cu 26,9 milioane de lei in 2004. La sfarsitul trimestrului I din acest an, banca avea active de 8,4 mil. euro, in scadere cu 1,2 milioane fata de nivelul inregistrat la 31 decembrie 2005, potrivit datelor BNR.
La sfarsitul lui mai, actionarii Nova Bank au aprobat in cadrul unei adunari generale cesionarea unui pachet de 84,12% din titlurile bancii catre compania canadiana Mass Financial Corp (MFC), membra a grupului KHD, cu activitati in industria de utilaj minier si care are operatiuni in India, China, Rusia, Orientul Mijlociu, Africa si Statele Unite.
In cadrul acelei Adunari Generale, actionarii au aprobat cu majoritate de voturi si majorarea capitalului social al bancii cu 30 de milioane de lei, pana la 72,575 milioane de lei (echivalentul a 20,5 milioane de euro). SIF Moldova, unul dintre actionarii minoritari ai bancii, a votat atunci impotriva majorarii de capital. Majorarea se realizeaza prin emiterea a trei milioane de actiuni, la o valoare nominala de 10 lei, cu prima de emisiune zero. Actionarii au luat act in mai si de intentia de infiintare a unei societati comerciale, la care Nova Bank ar urma sa fie actionar unic.
Nova Bank ar trebui sa asigure dezvoltarea operatiunilor companiei MFC in Europa de Est.
Pana in ianuarie 2006, MFC a fost o filiala detinuta de societatea KHD Humboldt Wedag International - companie de utilaj industrial si servicii financiare, listata pe Nasdaq. Ulterior, activitatile de servicii financiare au fost consolidate in MFC. Specializata in utilaj pentru exploatari miniere si ciment, KHD a fost fondata in 1856.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO