Bănci și Asigurări

BNR a mai pus 230 mil. euro la rezerva valutara in noiembrie

BNR a mai pus 230 mil. euro la rezerva valutara in noiembrie

Click pentru imaginea marita

05.12.2007, 18:46 16

In octombrie, rezerva valutara crescuse cu putin peste 4 milioane de euro, iar in septembrie cu 516 milioane de euro. Pe piata au circulat in noiembrie zvonuri privind o posibila interventie indirecta a BNR, care ar fi vandut valuta pentru a opri deprecierea rapida a leului, cand cursul urca spre 3,7 lei pentru un euro.
Oficialii BNR nu au comentat aceste informatii, insa au precizat ca banca centrala isi rezerva dreptul de a actiona pe piata valutara fara anunturi prealabile si fara sa comenteze aceste operatiuni.
In noiembrie au iesit de la rezerva valutara 411,4 milioane de euro, respectiv mai putin decat in octombrie, cand suma a fost de 528 de milioane de euro.
Principalii factori de scadere indicati de banca centrala sunt platile de rate si dobanzi la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, modificari ale rezervelor minime constituite de bancile comerciale si altele.
"In noiembrie platile in contul datoriei externe au fost de 57 de milioane de euro, astfel ca raman iesiri de peste 350 de milioane de euro care trebuie incadrate fie in modificarea rezervelor minime, fie in categoria altele", remarca Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Modificarile rezervelor minime ar trebui sa fie pozitive si oricum de mica amploare, insa nu exista date pentru a stabili cert in ce directie au mers cei 350 de milioane de euro, noteaza Anghel. In alta ordine de idei, ordinele care au provocat inversarea tendintei de depreciere a leului nu au fost de volume foarte mari, in conditiile in care cursul crescuse rapid pe o piata cu lichiditate scazuta.
Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor totalizeaza 129 de milioane de euro.
In noiembrie, intrarile la rezerva valutara s-au ridicat la 641,4 milioane de euro, sursele mentionate fiind "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, venituri din administrarea rezervei internationale (inclusiv din cresterea valorii de piata a obligatiunilor straine detinute de Banca Nationala) si altele".
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus recent ca BNR va termina anul acesta cu un profit "mare", alimentat din veniturile importante din administrarea rezervelor internationale, dar si din castigurile din reevaluare, pe fondul evolutiei favorabile a cursului. BNR va realiza venituri de circa un miliard de euro din administrarea rezervelor in 2007, a afirmat Isarescu.
Rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 103,7 tone, insa valoarea acesteia a coborat la 1,79 miliarde de euro, pe fondul evolutiilor pretului aurului pe pietele internationale.
Rezerva internationala a BNR (valuta plus aur) se ridica acum la 27,23 miliarde de euro.
Gradul de acoperire a rezervei in luni de import (calculat ca raport intre valoarea rezervei internationale si importul mediu lunar de bunuri si servicii) era in septembrie de 6,2 luni, in scadere usoara fata de decembrie anul trecut, cand era de 6,4 luni.
Desi acest indicator se afla la niveluri mai mult decat confortabile (valoarea uzuala fiind de circa 5 luni), alti indicatori, precum acoperirea datoriei pe termen scurt sau al serviciului datoriei externe s-au deteriorat in ultimul an, pe fondul cresterii rapide a imprumuturilor atrase din strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO