Bănci și Asigurări

BNR a intervenit pe piata valutara ca sa sustina leul, spun dealerii

BNR a intervenit pe piata valutara ca sa sustina leul, spun dealerii

Click pentru imaginea marita

29.01.2008, 19:24 34

Euro a testat din nou ieri pragul de 3,8 lei, insa cotatiile au inceput sa coboare de la jumatatea zilei, dealerii suspectand ca BNR a vandut valuta prin intermediul unei banci locale importante.
Zvonuri privind o posibila interventie indirecta a bancii centrale aparusera inca de vineri, cand leul reusise o revenire spectaculoasa in fata euro.
Majoritatea dealerilor vorbesc acum despre prezenta bancii centrale pe piata, in conditiile in care leul a reusit sa castige teren in fata euro, decuplandu-se de monedele de pe pietele vecine, care au inregistrat deprecieri.
"Cursul este cu mult peste nivelul de echilibru, de 3,55 lei pentru un euro. Nu exista fundamente economice care sa justifice o crestere a euro peste 4 lei, iar o astfel de miscare ar reflecta doar iesirea unor capitaluri speculative", considera Florian Libocor, economistul sef al BRD-SocGen. Daca euro ar relua curs spre 4 lei, probabilitatea unei interventii a BNR pe piata valutara ar fi de 100%.
"Cred ca BNR a intervenit indirect pe piata, prin BCR. Piata a fost agitata, iar la inceputul sedintei s-au tranzactionat volume importante. Probabil ca BNR va continua sa vanda valuta si in zilele urmatoare, pentru a duce euro spre 3,65 lei", a comentat un dealer. In vara, cand BNR a intervenit pentru a opri aprecierea leului, tot BCR a fost suspectata ca a intermediat operatiunile.
Vinerea trecuta, euro a urcat pana la un maxim de 3,84 lei, miscarea fiind explicata de unii dealeri prin prezenta unor mari banci londoneze, care au dorit sa speculeze. Pana la inchiderea pietei, leul a reusit totusi sa-si revina, cotatiile coborand la 3,77 lei/euro.
Scenariul s-a repetat si ieri. Euro a urcat in primele ore de tranzactionare din nou pana la 3,8 lei. La scurt timp de la atingerea acestui nivel au aparut insa pe piata ordine importante de vanzare de valuta, care au impins cotatiile in jos.
Spre inchiderea pietei, cotatiile ajunsesera in apropierea nivelului de 3,76 lei pentru un euro. Dealerii spun ca jucatorii straini au continuat sa cumpere euro la Bucuresti si ieri. De altfel, sentimentul regional s-a inrautatit, monedele de pe pietele emergente vecine inregistrand deprecieri usoare in fata euro.
BNR a calculat ieri un curs de 3,7690 lei pentru un euro, cu 0,04 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,18 bani, coborand la 2,5616 lei.
Banca Centrala Europeana, care culege date din piata de la Bucuresti la doua ore dupa BNR, a surprins o scadere chiar mai puternica a cursului. Euro a pierdut astfel 1,5%, coborand la 3,7655 lei, de la 3,8250 lei, nivelul de vinerea trecuta.
BNR a intervenit ieri si pe piata monetara, atragand depozite pe o saptamana in valoare de 530 de milioane de lei. Sumele plasate au fost mici, in conditiile in care BNR a platit o dobanda de 8% pe an, in timp ce pe piata dobanzile pe termen scurt au fost la 8,25%-8,75% pe an.
De altfel, lunea viitoare BNR are programata o sedinta pe probleme de politica monetara, piata asteptand inca o majorare de dobanda, cu cel putin jumatate de punct procentual, pana la 8,5% pe an. Dealerii subliniaza ca pe pietele off-shore jucatorii straini iau in calcul un pas mai mare de majorare a dobanzii, de un punct procentual. Pentru scadentele de un an, strainii coteaza o dobanda de 9,5% pe an.
Excesul de lichiditati de pe piata s-a redus la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce companiile au platit impozitele si taxele catre bugetul de stat, aferente trimestrului al patrulea din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO