Bănci și Asigurări

BNR a intervenit de doua ori in doua zile

07.07.2004, 00:00 8



Leul a sufreit ieri o noua depreciere, dupa ce Banca Nationala a intervenit pentru a doua zi consecutiv pe piata valutra. Astfel, euro a fost evaluat ieri de BNR la 40.913 lei, cu 153 de unitati mai mult decat la cotatia precedenta si cu 343 de unitati mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute. Dolarul a castigat la cotatia de ieri 143 de unitati, cursul calculat fiind de 33.307 lei/dolar.



Dupa cresterea puternica din ultimele doua zile, euro marcheaza o apreciere de 0.3% comparativ cu inceputul lunii iunie, dar pastreaza o depreciere de 1,2% fata de nivelul de la inceputul anului. Dolarul pastreaza o apreciere de 2,43% comparativ cu nivelul la care se gasea in ianuarie, dar s-a depreciat cu 0,2% fata de inceputul lunii iunie. Comparativ cu luna iulie 2003, euro s-a apreciat cu 8,7%, in timp ce dolarul este mai puternic cu 1,5%. Inn aceste conditii, leul marcheaza o apreciere de 1,35% fata de cosul valutar, in care euro detine o pondere de 75%, iar dolarul 25%.



Piata valutara interbancara s-a deshis ieri in cotatii de 40.720/40.750 de lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, jucatorii asteptand o noua interventie a bancii centrale. Aceasta interventie a avut loc, cumpararile de valuta ale BNR, efectuate prin intermediul mai multor banci, ridicand cotatiile pana la o maxima de 40.920 de lei/euro. "Interventia de ieri a fost destul de agresiva, cumpararile de valuta ridicandu-se probabil la 40, chair 50 de milioane de euro", a comentat un dealer. Volumele tranzactionate ieri pe piata au ramas substantiale, dupa ce luni inregistrasera o crestere puternica fata de sfarsitul saptamanii tecute. Luni s-a inregistrat un usor excedent din cumpararile bancilor de la clienti, volumele depasind cu putin 70 de milioane de dolari. Volumul operatiunilor interbancare a crescut luni sensibil, pana la 182,5 milioane de euro, aproape dublu fata de media ultimei saptamani. Volumul total al tranzactiilor efectuate luni pe piata s-a ridicat la 252,8 milioane de euro, cu aproape 80 de milioane mai mult decat media saptamanii precedente.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 20% si 20,75% pe an. Banca Nationala a intervenit ieri pentru a atrage excesul de lichiditate, alimentat de recentele interventii pe piata valutara. Pana la sfarsitul zilei au fost lasate depozite in valoare 16.425 de miliarde de lei, la o dobanda de 20,75% pe an, aproape dublu fata de tinta de 9.000 de miliarde a bancii. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO