Bănci și Asigurări

BNR a facut bancilor noi reguli pentru clientii mari

03.08.2004, 00:00 181



Incepand cu 1 octombrie, intra in vigoare noile norme ale Bancii Nationale prin care se reglementeaza "expunerile mari" ale institutiilor de credit fata de un debitor sau un grup de entitati, care pot fi considerate "un singur debitor".



Astfel, valoarea cumulata a expunerilor mari ale unei institutii de credit nu va putea sa depaseasca 800% din fondurile proprii.



Expunerea unei institutii de credit fata de "un singur debitor" este considerata ca fiind expunere mare atunci cand valoarea acesteia este egala sau depaseste 10% din fondurile proprii ale institutiei de credit. Institutiile de credit nu vor putea inregistra expuneri fata de "un singur debitor" a caror valoare sa depaseasca 25% din fondurile proprii.



Expunerea unei institutii de credit fata de grupul de persoane aflate in relatii speciale este considerata ca fiind mare daca depaseste 10% din fondurile proprii ale institutiei de credit. Este considerat grup de persoane aflate in relatii speciale oricare grup care satisface una din conditiile: face parte din grupul institutiei de credit; reprezinta "un singur debitor" asupra caruia institutia de credit exercita o influenta semnificativa (participa la luarea deciziilor de politica financiara si de exploatare a activitatii economice, fara a detine controlul), sau care poate exercita o influenta semnificativa asupra acesteia. In aceasta categorie intra si membrii oricarui grup cu care instiutia de credit exercita controlul unei activitati economice.



De asemenea, expunerea unei institutii de credit fata de o persoana cu care se afla in relatii speciale, membra a propriului grup, este considerata ca fiind expunere mare individuala in valoare relativa atunci cand valoarea acesteia este egala sau depaseste 5% din fondurile proprii ale institutiei de credit respective.



Potrivit noilor reglementari, institutiile nu vor putea sa inregistreze expuneri fata de grupul de persoane cu care se afla in relatii speciale a caror valoare sa depaseasca 25% din fondurile proprii. Fata de ceilalti membri ai grupului, institutiile de credit nu vor putea sa inregistreze expuneri a caror valoare sa depaseasca 20% din fondurile proprii.



Expunerea unei institutii de credit fata de o persoana aflata in relatii speciale, alta decat cele din grupul institutiei de credit, este considerata ca fiind expunere individuala mare in valoare absoluta cand valoarea acesteia depaseste 25.000 de euro (sau echivalalentul). In cazul in care persoana respectiva este membra a unui grup care poate fi considerat "un singur debitor", va fi luata in considerare expunerea fata de intregul grup. Aceste expuneri nu vor putea sa depaseasca echivalentul sumei de 500.000 de euro.



Expunerea unei institutii de credit fata de personalul propriu este considerata ca fiind expunere mare atunci cand valoarea acesteia depaseste 10% din fondurile proprii ale insititutiei de credit respective.



Banca Nationala poate stabili, diferit fata de institutia de credit componenta unui grup reprezentaand "un singur debitor".



Potrivit noilor reglementari, institutiile de credit nu vor mai efectua operatiuni in conditii de favoare decat cele prevazute de pachetele de compensare si stimulare a salariatilor entitatilor membre ale grupului.



Insitutiile de credit vor trebui sa se conformeze noilor prevederi in termen de 60 de zile de la intrarea lor in vigoare. In acest interval, institutiile nu vor efectua operatiuni care sa conduca la expuneri care depasesc noile limite sau care sa aiba ca efect majorarea expunerilor care nu respecta noile prevederi. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO