Bănci și Asigurări

BNR a adunat 28,3 mld. euro in seif

01.10.2009, 23:11 57

Rezerva valutara a BNR a urcat in septembrie cu 596 de milioanede euro, ajungand astfel la un nou varf istoric, de 28,33 miliardede euro, potrivit datelor BNR.

Cresterea a fost impulsionata de primirea celei de-a doua transedin imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI), de 1,85miliarde de euro, jumatate intrand direct in vistieria BNR, iarcealalta jumatate in contul Trezoreriei, care de asemenea estedeschis la banca centrala. Astfel, intreaga suma se reflecta intotalul rezervei valutare.

Aceasta a fost a treia luna consecutiva e crestere a rezerveivalutare a BNR, care este principala parghie de protectie acursului si unul dintre principalii indicatori de incredereurmariti de analistii externi.

Intrarile de valuta la rezerva au totalizat 2,5 miliarde de euroin septembrie, in timp ce iesirile au urcat la 1,9 miliarde deeuro.

"Intrarile erau de asteptat sa fie mari, pentru ca a fostprimita a doua transa a imprumutului de la FMI. In schimb, iesirileau fost foarte mari. Fie au fost generate de interventii ale BNR pepiata valutara, fie a fost schimbata o parte din valuta imprumutatade Ministerul Finantelor in lei, pentru sustinerea cheltuielilor",comenteaza Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.Statul a imprumutat peste un miliard de euro printr-un aranjamentclub loan de la bancile locale mari, la care s-au adaugat circa 450de milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni in eurovandute pe piata locala si jumatate din cea de-a doua transa aimprumutului de la FMI, reprezentand 0,92 miliarde de euro.

BNR precizeaza in comunicatul emis ca iesirile reprezinta"modificarea rezervelor minime in valuta constituite deinstitutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datorieipublice externe directe si garantate de stat, plati din contulComisiei Europene, impactul deprecierii dolarului american fata deeuro, amplificat de ponderea mare a dolarului in structura valutaraa rezervelor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO