Bănci și Asigurări

BNP Paribas a pus ochii pe leasingul romanesc

03.10.2007, 19:35 23

Grupul francez BNP Paribas, unul dintre cele mai mari la nivel european, care detine pe piata locala o societate de asigurari si una de credite de consum, intentioneaza sa intre in scurt timp si pe piata leasingului, potrivit unor surse din piata.
Contactati de ZF, reprezentantii diviziei de leasing a grupului, BNP Paribas Lease Group, nu au comentat aceasta informatie. Cel mai probabil, sustin sursele citate, francezii vor intra pe piata printr-o investitie de tip greenfield.
Francezii nu sunt singurii straini atrasi de piata leasingului din Romania, care creste cu 50-60% pe an. In 2006, mari grupuri financiare, cum ar fi GE Money (SUA), KBC (Belgia) sau Fortis (Belgia), au inceput sa deruleze afaceri in acest sector prin achizitia companiilor Motoractive, Romstal Leasing, respectiv Global Finance & Leasing.
BNP Paribas a intrat pe piata romaneasca in mai 2005, prin intermediul Cetelem, divizia de credite de consum a grupului, care a preluat Credisson International. La sfarsitul lunii aprilie a acestui an, subsidiara locala a Cetelem avea un sold al creditelor de circa 176 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului si-a propus sa depaseasca 240 de milioane de euro, ceea ce inseamna o crestere de 74% fata de 2006.
Compania de asigurari a BNP Paribas, Cardif, si-a inceput activitatea pe piata locala la inceputul acestui an, fiind specializata pe asigurari de viata. Societatea vinde polite atasate creditelor, care sunt cumparate de banci sau societati de credite de consum pentru clientii lor. Aceste polite acopera riscul de deces, invaliditate temporara sau permanenta sau pierderea involuntara a locului de munca, evenimente care ar face imposibila rambursarea imprumuturilor.
Oficialii Cardif au anuntat ca ar putea infiinta si o companie de asigurari generale pana la sfarsitul anului, care va vinde polite specifice activitatii de bancassurance.
Divizia de leasing a BNP Paribas este prezenta in 14 tari, printre care se numara Austria, Belgia, Germania, Ungaria sau Polonia. Finantarile acordate de BNP Lease Group au ajuns la 15,2 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut.
In Romania, companiile de leasing au finantat active de 2,17 miliarde de euro in primul semestru, in crestere cu 46% fata de aceeasi perioada din 2006.
Finantarile pentru autoturisme au reprezentat 71% din total, 22% au fost finantari pentru echipamente industriale, iar 7% - pentru sectorul imobiliar.
Cea mai mare companie de leasing de pe piata locala este UniCredit Leasing Corporation, urmata de BCR Leasing si Porsche Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO