Bănci și Asigurări

BERD este interesata de Banca Agricola

12.07.2000, 00:00 18



Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este interesata sa participe la privatizarea Bancii Agricole alaturi de consortiului format din Banca Agricola a Greciei, Rabo International Advertising Service (o subsidiara a banci olandeze Rabobank) si American Enterprise Fund, a declarat Ziarului Financiar, Eugen Radulescu, presedintele Comitetului de Administrare al Bancii Agricole.

El a adaugat ca acest interes venit din partea BERD este un semnal pozitiv, mai ales ca spre deosebire de celelalte situatii (vezi Banc Post) unde BERD a preferat sa acorde initial imprumuturi convertibile in actiuni si abia ulterior sa se decida daca isi exercita acest drept sau nu, in cazul Bancii Agricole BERD a preferat sa vina direct.

"Exista un acord de primire venit si din partea consortiului care a depus scrisoarea de intentie, asa ca putem spune ca privatizarea merge inainte si merge chiar bine", a mai adaugat Radulescu.

Banca este in prezent in proces de privatizare, gasirea unui cumparator fiind absolut necesara pentru ca in caz contrar varianta este falimentul. Banca a intrat in mijlocul unei dispute intre conducere, actionarul majoritar FPS-ul si Societatile de Investitii Financiare. intrucat banca are pierderi, iar din privatizare nu prea se va castiga. SIF-urile au presat in ultima vreme asupra FPS amenintand cu blocarea privatizarii pentru a obtine un transfer de actiuni.

Referitor la procesul prin care SIF Oltenia, care a vorbit si in numele celorlalte SIF, a contestat reducerea capitalului social al bancii, pentru acoperirea unor pierderi, de aproximativ 10 ori, de la 1.081 mld. lei la 108 mld. lei, Radulescu a explicat ca problema s-a rezolvat, SIF-urile primid in schimbul actiunilor detinute la Banca Agricola actiuni la alte societati.

"In cateva zile vom finaliza si reducerea capitalului si apoi ne concentram pe privatizare", a mai adaugat oficialul bancii.

Banca Agricola a deveint o problema pentru statul roman incepand din 1997, dupa ce pana atunci a fost folosita de autoritati pentru a subventiona agricultura.

Guvernul a fost nevoit, in repetate randuri, sa intervina si sa acorde finantare pentru ca in caz contrar banca ar fi intrat in incetari de plati.

Anul trecut creditele neperformante au fost preluate de catre Agentia de Valorificare a Activelor din sistemul bancar, BA primind in schimb titluri de stat. in Banca Agricola s-au injectat de-a lungul timpului peste 500 milioane de dolari pentru a o salva de la faliment.

FPS a scos la vanzare, pe 4 aprilie, pachetul de 56,5% din actiunile la Bancii Agricole, consultantul de privatizare fiind consortiul format din banca de Investitii Lazard Freres, Raiffeisen Investment AG si Casa de Avocatura Musat si Asociatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO