Bănci și Asigurări

BCR strånge al doilea credit sindicalizat pe anul in curs: 75 mil. dolari

17.06.2005, 18:16 20

Påna la lansarea emisiunii de euroobligatiuni pentru care a angajat bancile BNP Paribas si ABN Amro, BCR a mandatat grupul japonez Mizuho Corporate Bank sa organizeze strångerea unui credit sindicalizat multivaluta pe termen de trei ani, in valoarea de 75 milioane de dolari.

Este al doilea credit sindicalizat angajat anul acesta de BCR, dupa cel de 400 milioane de dolari contractat in martie.

Mizuho asigura atragerea imprumutului respectiv la o marja de 0,70% pe an peste dobånzile de referinta de pe piata internationala pentru euro, dolarul american si, respectiv, yenul japonez. La precedentul credit sindicalizat, BCR a reusit sa se imprumute la o dobånda de 0,725 puncte procentuale peste rata LIBOR la trei luni (3,06% la acea data), reprezentånd cel mai scazut cost de påna atunci.

Prin intermediul subsidiarelor grupului Mizuho, cererea de finantare a BCR va acoperi pietele din Londra, Tokio si Hong Kong. Astfel, in cursul acestei luni, operatiunea va fi lansata pentru faza generala a sindicalizarii concomitent pe cele trei piete, imediat dupa incheierea fazei preliminare.

Facilitatea de credit are o maturitate finala de 36 de luni de la data semnarii Acordului de credit cu bancile care vor participa la sindicalizare. Banii vor fi rambursati in cinci rate egale, incepånd cu 12 luni de la data semnarii.

Fondurile obtinute din creditul sindicalizat, precum si din emisiunea de eurobonduri proiectata vor fi folosite pentru finantarea generala a operatiunilor si cresterea bilantului, BCR resimtind in continuare nevoia resurselor pe termen lung, pe care piata locala inca nu le poate furniza.

PÃ¥na in prezent, BCR este singura banca de pe piata care a apelat la finantari externe anul acesta.

Potrivit datelor BNR, Banca Comerciala Romåna inregistra la sfårsitul trimestrului I active in valoare de 6,9 miliarde de euro, reprezentånd o cota de piata de 25,9%. Aceasta marcheaza o usoara scadere comparativ cu nivelul de 26,1% consemnat la sfårsitul anului trecut. BCR si-a mentinut insa pozitia dominanta in sistem. A doua clasata - BRD-SocGen - inregistra la 31 martie 2005 ceva mai mult de jumatate din activele sale, respectiv 3,6 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei cote de piata de 13,4%. BRD a crescut astfel fata de cota de 13% de la sfårsitul lui 2004, depasind la limita nivelul de 13,3% consemnat la sfårsitul lui 2003.

Zbårcea: "Speram sa finalizam negocierile påna la sfårsitul anului"

AVAS a lansat ieri procedurile de privatizare a BCR, publicånd in presa nationala si internationala anuntul prin care solicita transmiterea scrisorilor de intentie din partea investitorilor interesati.

"Investitorul strategic va fi selectat dintre institutiile bancare internationale reputate dispuse sa sustina dezvoltarea BCR, cea mai mare banca din Romånia, suplimentånd produsele si serviciile puse la dispozitia clientilor", a declarat Gabriel Zbårcea, presedintele AVAS.

Investitorii calificati conform criteriilor de precalificare vor finaliza procedurile de due diligence påna in toamna anului 2005, dupa care vor depune ofertele finale. Acestea vor include o oferta financiara si una tehnica, care sa contina un plan de afaceri pentru BCR. Dupa evaluarea ofertelor valabile, se va trece la negocieri pentru finalizarea termenilor si conditiilor de vånzare si pentru intocmirea contractului.

AVAS invita investitorii sa isi exprime interesul pentru un pachet de 50% plus o actiune din capitalul BCR, fie pentru aproape 62% din actiuni.

"Guvernul Romåniei a decis sa ofere investitorilor flexibilitate, permitåndu-le sa preia fie tot pachetul disponibil, fie unul care sa le ofere o majoritate simpla, in conformitate cu strategiile de afaceri individuale ale fiecaruia", explica Zbårcea formula aleasa. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO