Bănci și Asigurări

BCR si-a facut "dublura" informatica in caz de dezastre

10.12.2001, 00:00 31



Banca Comerciala Romana (BCR) a investit aproape 2 mil. $ in crearea unui centru informatic de rezerva localizat la Brasov, care sa preia imediat activitatea informatica centralizata de la Bucuresti, in cazul producerii unor dezastre sau incidente majore care fac ca sediul central al bancii sa fie inoperabil.

"Daca exista o cadere de energie electrica, iar centrala bancii nu are curent mai multe ore, totul este preluat la Brasov. Vine cutremurul, sau se pune o bomba si cade sistemul central de la Bucuresti, atunci totul se comuta automat pe Brasov", a spus Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

Sistemul a fost denumit Disaster Recovery. "Dupa cat stim noi, BCR este prima banca de pe piata rom-ineasca care a realizat un asemenea centru", a spus Viorel Popa, coordonatorul proiectului.

Sistemul de la Brasov poate prelua in orice moment de la sediul central opratiunile de carduri, de plati externe si de transferuri externe (SWIFT). "Ce am patit de Craciun sau de Paste cu operatiunile de carduri nu o sa se mai intample", spune Cojocaru.

Unul dintre motivele pentru care a fost ales Brasovul ca locatie a acestui centru este gradul de risc seismic scazut.

Comunicatiile se fac terestru, prin Global One (infrastructura RomTelecom), iar daca pica acest sistem, se fac prin satelit, pe infrastructura companiei Digicom.

"Sistemul nostru permite, daca pica o comunicatie, imediat sa fie preluat de cealalta. Global One ne ofera zilnic probleme, pentru ca infrastructura RomTelecom stim care este. Digicom pica mai rar si atunci din motive de evenimente meteorologice", a comentat Cojocaru.

Decizia de a implementa un asemenea sistem a fost luata anul trecut, iar punerea in practica a avut loc in ultimele luni. Din suma investita, de aproape 2 mil. $, cea mai mare parte o reprezinta echipamentele informatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO