Bănci și Asigurări

BCR si-a bugetat o crestere a veniturilor cu 20%, profitul ramane constant

08.01.2009, 17:14 17

BCR, cea mai mare banca de pe piata, mizeaza anul acesta pe o crestere a veniturilor cu 20%, o dinamica similara fiind prevazuta in cazul cheltuielilor conform proiectului de buget care urmeaza sa fie supus aprobarii actionarilor pe 21 ianuarie, potrivit unor surse de pe piata.

La noua luni, banca a raportat o majorare a veniturilor operationale de peste 40%, fiind deja peste estimari, in timp ce cheltuielile administrative au crescut cu 6,7%.
Sursele citate mentioneaza ca aceasta a condus si la o crestere a profitului anual superioara asteptarilor, fara a preciza la cat s-a ridicat castigul final.
Deja la noua luni profitul net a fost de 341,5 milioane de euro, cu aproape 72% mai mult fata de anul precedent, inclusiv pe seama celor circa 62 de milioane de euro incasate pe participatia la Asiban. Conform surselor amintite, profitul bugetat pentru anul in curs se situeaza la acelasi nivel cu castigul realizat anul trecut.
Alaturi de avansul veniturilor si cheltuielilor cu circa 20%, BCR estimeaza o crestere de aproape 22% a activelor si pasivelor pentru 2009. Bugetul pe 2009 ia in calcul mai multe scenarii, urmand a fi definitivat la AGA de pe 21 ianuarie. Potrivit celor mai recente date oficiale, BCR a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 1,24 miliarde de lei (341,5 milioane de euro), in crestere cu 71,8% fata de rezultatul consemnat in aceeasi perioada din 2007.
Activele totale ale bancii au crescut in primele noua luni ale 2008 cu 4%, pana la 62 mld. lei (16,57 mld. euro).
In cadrul AGA din 21 ianuarie, actionarii BCR vor stabili si remuneratiile membrilor Consiliului de Supraveghere pentru anul 2009.
Potrivit acelorasi surse, banca le propune actionarilor ca nivelul remuneratiilor sa ramana la nivelul celor de anul trecut.
Din Consiliul de Supraveghere al BCR fac parte Andreas Treichl, CEO al Erste Group (actionarul majoritar) care detine functia de presedinte, Manfred Wimmer in calitate de vicepresedinte, Herbert Juranek, vicepresedinte al Erste Bank responsabil cu operatiunile si IT este membru, Bernhard Spalt, Chief Risk Officer al Erste - membru, Florin Pogonaru, om de afaceri - membru, Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania - membru si Tudor Ciurezu, vicepresedinte al SIF Oltenia - membru. Incepand din luna august a anului trecut, cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF-uri) sunt din nou reprezentate in Consiliul de Supraveghere al BCR, dupa o pauza de mai bine de un an in care nu si-au putut ocupa cele doua locuri alocate din cauza neindeplinirii unor prevederi statutare.
Actionarul majoritar al BCR este Erste Bank, care detine 69,1719% din capitalul social, in timp ce cele cinci SIF-uri au cumulat 30,1175% din actiuni. Persoanele fizice mai detin doar 0,66% din capitalul bancii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO