Bănci și Asigurări

BCR scumpeste creditele in euro si in lei cu jumatate de punct procentual

BCR scumpeste creditele in euro si in lei cu jumatate de punct procentual

Click pentru imaginea marita

22.01.2008, 19:45 71

BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, a majorat incepand de ieri toate dobanzile la credite pentru clientii de retail si la lei, si la euro, costul imprumuturilor acordate urcand cu jumatate de punct procentual.
Din februarie urmeaza sa creasca si bonificatiile pentru economii, cu pana la 0,8 puncte.
Se scumpesc automat si ratele creditelor in euro si in lei aflate deja in sold, si cele acordate incepand cu 21 ianuarie. Exceptie fac deocamdata creditele cu dobanda revizuibila semestrial, costul acestora urmand a fi majorat la 31 martie. De asemenea, BCR a anuntat ca mentine, deocamdata, nivelul dobanzii aferente creditelor in euro cu dobanda fixa in prima perioada de creditare. Banca acorda credite ipotecare in euro cu dobanda fixa pe unu sau doi ani.
"Banca trebuie sa isi ajusteze dobanda la creditele in euro si in lei pentru a-si asigura o politica echilibrata de creditare si risc de credit. Majorarea dobanzilor la credite se inscrie, de altfel, in tendinta generala a pietei", a declarat Dorin Cojocaru, directorul executiv al Directiei Credite Retail din BCR.
La creditele ipotecare Camin BCR, noile dobanzi variabile urca pana la 13,5% pe an in lei, respectiv la 9,6% pe an in euro, in timp ce la creditele de consum MaxiCredit dobanzile ajung la 12% pe an in lei, respectiv 10,1% in euro.
Valul de scumpire a creditelor ar putea continua saptamana aceasta cu un anunt similar din partea BRD-SocGen. "Si noi vom face probabil modificari de dobanzi in viitorul apropiat. Au avut deja loc discutii si am putea anunta noi dobanzi saptamana aceasta", a declarat pentru ZF Sorin Popa, director general adjunct al BRD, responsabil cu retailul.
El a precizat ca banca va reactiona astfel la "situatia tensionata" de pe pietele financiare internationale. "Este necesar ca finantarile sa se faca in lei pentru a se evita riscul de curs de schimb care se dovedeste ca poate fi important", a mai comentat Popa. Cat priveste dobanzile la depozitele atrase de BRD, bancherul afirma ca deocamdata au loc evaluari. "Am luat in calcul mai multe scenarii si vom actiona in functie de cum vor evolua lucrurile."
Scumpirea creditelor era inevitabila avand in vedere tendintele incepute inca din toamna trecuta atat pe piata interna, cat si pe cea internationala.
Chiar daca sunt alimentate cu linii de finantare de catre bancile-mama, institutiile de credit locale au resimtit deja cresterea costului. BCR depinde in mare masura de Erste Bank pentru asigurarea necesarului de euro.
BCR a majorat de ieri dobanzile la creditele in euro si in lei, insa a amanat cresterea dobanzilor la depozitele atrase de la clienti pentru luna februarie. Banca va beneficia astfel de castigul rezultat din largirea ecartului dintre dobanzile la credite si cele la depozite.
Totusi, dobanzile la depozitele in lei si in euro ar urma sa urce luna viitoare cu pana la 0,8 puncte procentuale, insa BCR nu a precizat data aplicarii noilor dobanzi si nici cum vor fi repartizate cresterile.
"BCR urmeaza sa faca inca un pas, in actualele conditii ale pietei, pentru incurajarea economisirii prin majorarea dobanzii la depozitele constituite in lei si euro cu pana la 0,8 puncte procentuale", afirma Dorin Cojocaru.
Saptamana trecuta, banci precum Alpha Bank si Credit Europe Bank au anuntat majorari ale dobanzilor la depozite. De asemenea, Banca Transilvania s-a remarcat in ultimele luni prin cresteri succesive ale dobanzilor pe care le plateste pentru atragerea de depozite in euro, in conditiile in care banca un are un actionar majoritar strain care sa-i asigure linii de finantare.
De altfel, si ale banci sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru a atrage resurse in euro de pe piata locala, costul putand fi astfel mai mic decat cel aferent liniilor de credit trase din afara.
Scumpirea creditelor in euro este principalul efect resimtit in Romania din cauza tensiunilor de pe pietele externe. La cresterea dobanzilor se adauga deprecierea leului, care a ajuns sa umfle peste asteptari costul ratelor aferente creditelor in moneda europeana.
Clientii cu credite in euro au de suportat in aceasta perioada o presiune puternica din aceasta cauza, mai ales daca s-au imprumutat in primavara trecuta, cand leul se intarea vazand cu ochii, iar bancile au inceput sa majoreze gradul de indatorare acceptat.
In functie de cat de mult se va prelungi deprecierea leului si pana unde va ajunge cresterea dobanzilor, bancile ar putea inregistra un volum mai mare al restantelor la credite, mai ales din partea clientilor care au obtinut finantari cu un grad de indatorare maxim, de pana la 70% din venituri, calculat in conditiile in care cursul se situa mult mai jos decat in prezent.
Nu in ultimul rand, scumpirea creditelor ar putea afecta si companiile care nu s-au acoperit impotriva riscului de dobanda, fara a mai pune la socoteala acoperirea fata de riscul valutar.
In aceasta privinta, piata primeste o adevarata lectie in conditiile in care revenirea euro la peste 3,7 lei un intra decat in calculele celor mai pesimisti analisti.
Decizia BNR de a majora succesiv dobanda-cheie la lei pana la 8%, urmata probabil de inca o crestere in februarie, va ajunge sa se reflecte si in costul creditelor acordate de banci in moneda nationala.
Unele banci au inceput majorarile de dobanzi cu cele aferente depozitelor, insa nici scumpirea creditelor nu poate intarzia prea mult, desi multi jucatori sunt angajati in competitia pentru cota de piata, chiar cu pretul ingustarii marjelor si implicit a profiturilor.


Euro, la peste 3,75 lei

Cei care au luat credite in valuta sufera acum si din cauza deprecierii leului in fata euro, avand de suportat rate mai mari. Euro a sarit ieri peste nivelul de 3,75 lei, in ciuda interventiilor BNR si ale Finantelor pe piata monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO