Bănci și Asigurări

BCR reduce programul de lucru al unitatilor

BCR reduce programul de lucru al unitatilor

BCR a renuntat sa mai tina deschise sambata 52 de unitati

19.10.2009, 23:15 148

BCR, cea mai mare banca locala, a redus programul de lucru cu ojumatate de ora pentru 95 de unitati teritoriale de retail, deciziafiind motivata oficial prin adaptarea la "cerintele pietei".

Totodata, 52 de unitati ale bancii care aveau program de lucrucu publicul si sambata vor ramane acum inchise la sfarsitulsaptamanii.

"Analiza fluxurilor de clienti pe intervale orare a relevat caacestia solicita serviciile bancare cu precadere pe pacursuldupa-amiezii, dupa terminarea serviciului, in drum spre casa",afirma reprezentantii bancii. Astfel, in ultimele 30 de minute deprogram, numarul de clienti care derulau operatiuni era relativredus si nu mai justifica costurile legate de mentinerea unitatilorin activitate.

Dupa aceste modificari, toate unitatile BCR vor incepe programulde lucru cu publicul la ora 09:00. Sucursalele judetene vor ramanedeschise pana la ora 18:00 (fata de 18:30 in trecut), iar uneledintre unitatile de dimensiuni mici vor inchide la ora 17:30, fatade ora 18:00 in trecut. In continuare, 107 dintre unitatile banciivor fi deschise si sambata, intre orele 09:00-13:00.

BCR opereaza o retea de 659 de unitati, acoperind majoritateaoraselor cu peste 10.000 de locuitori. Ajustarea programului delucru va permite astfel si economii de costuri.

De altfel, reducerea costurilor ocupa acum un loc important inagenda bancilor, majoritatea jucatorilor luand masuri care au mersde la reducerea consumului de birotica pana la renegociereachiriilor sau chiar inchiderea de unitati si disponibilizarea depersonal.

Exemplele merg de la bancile mari pana la jucatorii de taliemica. Banca Transilvania, singura banca de top cu capital privatautohton, a inchis in primul semestru 11 unitati si a renuntat la431 de angajati. Bancpost, un alt jucator de top, a inchis diniulie si pana la sfarsitul lui august 7 unitati si a disponibilizat400 de angajati. In paralel, banca a derulat un program de trainingpentru ofiterii specializati in anii trecuti pe vanzareacreditelor, care invata acum sa trateze cu clientii rau-platnicipentru recuperarea sumelor. Bancpost a implementat, ca si olandeziide la ING, si un program de concedii fara plata pentru totiangajatii.

Turcii de la Credit Europe Bank, un jucator de talie medie, auinchis din vara trecuta 20 de unitati, coborand la 98, si audisponibilizat 10% din personal. Cea mai recenta miscare a fostfacuta de MKB Romexterra, o filiala a grupului german Bayern LB,care planuieste sa inchida 40 din cele 70 de unitati teritoriale sisa renunte la 300 din cei 1.000 de angajati.

Erste taie costurile cu 10% in Austria

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, urmeaza sa-si diminuezecosturile cu personalul si cheltuielile materiale din Austria cu7-10% pana la sfarsitul anului viitor, rezultand economii de circa20 mil. euro, dupa cum a declarat un oficial al bancii citat inpresa austriaca.

Elizabeth Bleyben-Koren a precizat ca reducerea personalului vaavea loc prin plecarile "naturale" (in principal pensionari). Inprezent, Erste are circa 3.000 de angajati in Austria. In contextulcrizei, majoritatea bancherilor privesc controlul strict alcosturilor drept principala parghie pentru mentinereaprofitabilitatii, avand in vedere ca veniturile au devenit incerte.Pe de alta parte, presa austriaca scrie ca Erste ar putea emiteluna viitoare actiuni noi in valoare de circa un miliard de europentru consolidarea capitalului. Analistii bancii rivale Raiffeisenconsidera ca Erste ar putea folosi presupusele stiri pozitivelegate de rezultatele pe trimestrul III drept catalizator pentru omajorare de capital. Totusi, Raiffeisen estimeaza ca profitul Erstea scazut in trimestrul III cu 80% fata de aceeasi perioada din2008, la 166 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO