BCR reduce programul de lucru al unitatilor

Autor: Liviu Chiru 19.10.2009

BCR, cea mai mare banca locala, a redus programul de lucru cu o jumatate de ora pentru 95 de unitati teritoriale de retail, decizia fiind motivata oficial prin adaptarea la "cerintele pietei".

Totodata, 52 de unitati ale bancii care aveau program de lucru cu publicul si sambata vor ramane acum inchise la sfarsitul saptamanii.

"Analiza fluxurilor de clienti pe intervale orare a relevat ca acestia solicita serviciile bancare cu precadere pe pacursul dupa-amiezii, dupa terminarea serviciului, in drum spre casa", afirma reprezentantii bancii. Astfel, in ultimele 30 de minute de program, numarul de clienti care derulau operatiuni era relativ redus si nu mai justifica costurile legate de mentinerea unitatilor in activitate.

Dupa aceste modificari, toate unitatile BCR vor incepe programul de lucru cu publicul la ora 09:00. Sucursalele judetene vor ramane deschise pana la ora 18:00 (fata de 18:30 in trecut), iar unele dintre unitatile de dimensiuni mici vor inchide la ora 17:30, fata de ora 18:00 in trecut. In continuare, 107 dintre unitatile bancii vor fi deschise si sambata, intre orele 09:00-13:00.

BCR opereaza o retea de 659 de unitati, acoperind majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. Ajustarea programului de lucru va permite astfel si economii de costuri.

De altfel, reducerea costurilor ocupa acum un loc important in agenda bancilor, majoritatea jucatorilor luand masuri care au mers de la reducerea consumului de birotica pana la renegocierea chiriilor sau chiar inchiderea de unitati si disponibilizarea de personal.

Exemplele merg de la bancile mari pana la jucatorii de talie mica. Banca Transilvania, singura banca de top cu capital privat autohton, a inchis in primul semestru 11 unitati si a renuntat la 431 de angajati. Bancpost, un alt jucator de top, a inchis din iulie si pana la sfarsitul lui august 7 unitati si a disponibilizat 400 de angajati. In paralel, banca a derulat un program de training pentru ofiterii specializati in anii trecuti pe vanzarea creditelor, care invata acum sa trateze cu clientii rau-platnici pentru recuperarea sumelor. Bancpost a implementat, ca si olandezii de la ING, si un program de concedii fara plata pentru toti angajatii.

Turcii de la Credit Europe Bank, un jucator de talie medie, au inchis din vara trecuta 20 de unitati, coborand la 98, si au disponibilizat 10% din personal. Cea mai recenta miscare a fost facuta de MKB Romexterra, o filiala a grupului german Bayern LB, care planuieste sa inchida 40 din cele 70 de unitati teritoriale si sa renunte la 300 din cei 1.000 de angajati.

Erste taie costurile cu 10% in Austria

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, urmeaza sa-si diminueze costurile cu personalul si cheltuielile materiale din Austria cu 7-10% pana la sfarsitul anului viitor, rezultand economii de circa 20 mil. euro, dupa cum a declarat un oficial al bancii citat in presa austriaca.

Elizabeth Bleyben-Koren a precizat ca reducerea personalului va avea loc prin plecarile "naturale" (in principal pensionari). In prezent, Erste are circa 3.000 de angajati in Austria. In contextul crizei, majoritatea bancherilor privesc controlul strict al costurilor drept principala parghie pentru mentinerea profitabilitatii, avand in vedere ca veniturile au devenit incerte. Pe de alta parte, presa austriaca scrie ca Erste ar putea emite luna viitoare actiuni noi in valoare de circa un miliard de euro pentru consolidarea capitalului. Analistii bancii rivale Raiffeisen considera ca Erste ar putea folosi presupusele stiri pozitive legate de rezultatele pe trimestrul III drept catalizator pentru o majorare de capital. Totusi, Raiffeisen estimeaza ca profitul Erste a scazut in trimestrul III cu 80% fata de aceeasi perioada din 2008, la 166 mil. euro.