Bănci și Asigurări

BCR oferă până la 22 de salarii angajaţilor restructuraţi care se pensionează anticipat

BCR oferă până la 22 de salarii angajaţilor...

Autor: Razvan Voican

06.03.2013, 14:38 4679

Managementul BCR a prevăzut un cost total cu restructurarea de 118 mil. lei (circa 27 mil. euro), care a fost înregistrat contabil pe 2012, în condiţiile în care rezultatul financiar anual era deja compromis, pierderile totalizând 1,2 mld. lei.

Tomas Spurny, CEO al BCR, afirmă că suma acoperă cheltuiala cu pachetele compensatorii pentru cei concediaţi, oferta de pensionare anticipată, precum şi cheltuielile legate de închiderile de sucursale şi penalităţile suportate la returnarea înainte de termen a unor echipamente. “În acest moment nu estimăm costuri suplimentare.”

BCR oferă angajaţilor concediaţi în urma restructurării până la 16 salarii medii pe bancă, în funcţie de istoricul profesional, iar pentru cei care optează şi pentru pensionare anticipată pachetul poate ajunge până la 22 de salarii. Estimativ, salariul mediu din BCR este apropiat de media naţională de circa 3.400 de lei net în decembrie 2012, ceea ce poate duce cuantumul aproximativ al pachetelor compensatorii până la 54.400 lei (12.500 euro), respectiv 74.800 lei (17.100 euro).

Nivelul pachetelor diferă însă în funcţie de poziţia deţinută de un angajat (în zona de management sau de execuţie), de aria de activitate (generare de business sau funcţii de suport), precum şi de zonă (din Bucureşti sau din ţară).

”Protejăm părinţii unici, sunt ultimii pe care îi concediem în funcţie şi de indicatorii de performanţă pe ultimii doi ani”, afirmă şeful BCR. Evident, problemele disciplinare sunt un criteriu negativ important.

Programul de reducere a costurilor de operare a determinat închiderea a 107 unităţi până în prezent, iar până la sfârşitul lui 2012 au părăsit banca 500 de angajaţi. Personalul ar urma să fie redus cu încă 300 de oameni până la sfârşitul trimestrului I, ţinta fiind ca până la sfârşitul anului să rămână 7.500 de angajaţi.

Pe lângă închiderea unităţilor nerentabile, BCR are în plan anul acesta deschiderea a 15 - 20 de agenţii noi în zone considerate cu potenţial, în timp ce 25 - 30 de unităţi vor fi mutate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO