Bănci și Asigurări

BCR a batut anul trecut pasul pe loc, asa cum se astepta

04.02.2004, 00:00 12



Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistemul romaneasc, a raportat anul trecut un profit net de 160 mil.$, rezultat usor sub cel din 2002, dar "la valoarea asteptata" dupa cum spun oficialii ei.



Anul trecut a fost primul in care profitabilitatea in sistemul bancar a scazut vizibil, reducerea marjelor fiind principalul motiv invocat de bancherii pentru trendul descendent pe care a intrat acest indicator.



Fara a oferi prea multe cifre despre activitatea desfasurata anul trecut, strategia de comunicare a BCR face acum, pentru prima data, referire la realizarile globale din ultimii patru ani, respectiv perioada 2000-2003.



Astfel, potrivit informatiilor facute publice, in perioada 2000-2003 soldul creditului neguvernamental acordat de BCR a crescut de aproape 5 ori. Anul trecut cresterea acestui indicator a fost de 60%, cu un sold la 31 decembrie 2003 de 81.400 miliarde de lei, in timp ce resursele atrase de la clientela s-au majorat cu aproximativ 20% in 2003 si de aproape 4 ori in intervalul 2000 - 2003.



Numarul clientilor BCR a urcat de la 1,9 milioane in decembrie 1999, la peste 3,9 milioane la finele anului trecut.



In ultimii 4 ani banca a facut investitii de aproape 50 milioane de dolari, pentru dezvoltarea si modernizarea retelei de unitati si a sistemelor informatice (inclusiv in domeniul cardurilor). Ultimele cifre oficiale arata ca la sfarsitul lunii septembrie 2003 activele bancare are BCR erau de 4.287 milioane de euro.



Actionarii BCR au aprobat, la finele lunii ianuarie 2004, strategia si planul de afaceri pentru perioada 2004 - 2007, singurele mentiuni facute in acest conext fiind ca "BCR isi va continua dezvoltarea ca banca universala, dedicata tuturor segmentelor de clientela, cu accent pe o evolutie ascendenta a indicatorilor de eficienta si profitabilitate si cu o cadenta buna de crestere a bilantului Grupului, de peste 7% in fiecare an".



"Acum avem, pentru prima data, o strategie consolidata la nivelul intregului Grup cu o abordare unitara a managementului riscurilor. Este o strategie realista, elaborata intr-o munca de echipa, care se sprijina solid pe rezultatele aplicarii strategiei 2000-2004", a afirmat presedintele BCR, Nicolae Danila.



Dupa negocieri care au durat mai multe luni, la mijlocul lunii ianuarie



reprezentantii BERD si IFC, pe de o parte, si cei ai Autoritatii pentru Privatizare si ai BCR, pe de alta, au convenit si doua din documentele 'grele" care vor marca evolutia viitoare a BCR: planul de Structurare si, respectiv Acordul actionarilor.



Tintele financiare la care s-au facut referiri arata, in mare, ca in perioada urmatoare se va avea in vedere o crestere anuala a creditelor intr-un ritm mai scazut decat cel de pana acum: de la circa 47%, in 2003, creditele vor creste cu circa 21%,an 2004, 16%, in 2006, si doar cu putin peste 10% in 2007. Lista proiectiilor financiare face referire si la politica provizioanelor acestea urmand sa-si creasca usor ponderea in urmatorii trei ani, cu circa un punct procentual annual.



Desi contractul prin care BERD si IFC au preluat un pachet de 25% din actiunile BCR a fost parafat la sfarsitul anului trecut nici pana acum nu au fost semnate toate documentele prin care se atesta calitatea de actionari celor doua institutii internationale. Si implicit nici cele 222 milioane de dolari nu au intrat inca in visteria statului roman. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO