Bănci și Asigurări

BCE şi Fed se apropie de încrederea de care au nevoie pentru a reduce dobânzile. Care dintre ele va face prima acest pas?

BCE şi Fed se apropie de încrederea de care au nevoie...

Autor: Catalina Apostoiu

11.03.2024, 00:06 551

Preşedinta BCE Christine Lagarde a declarat în cadrul confe­rin­ţei de după şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută că banca este mai încrezătoare cu pri­vire la progresul înregistrat în adu­cerea inflaţiei sub control, dar nu „suficient de încrezătoare“. Aceasta a adăugat că „vom şti mult mai multe în iunie“. Mulţi strategi şi analişti se aşteaptă ca BCE să înceapă reduce­rile de dobânzi în luna respectivă. Şeful Fed Jerome Powell a sugerat la rândul său că banca centrală ameri­cană se apropie de încrederea de care are nevoie pentru a începe reducerile de dobânzi. Pe măsură ce creşte convingerea că BCE va face primul pas pe calea reducerilor în iunie, aten­ţia începe de asemenea să se con­centreze pe întrebarea dacă banca va tăia dobânzile înaintea Fed, ceea ce ar fi o mişcare neobişnuită.

La o zi după ce Lagarde a subli­niat că date suplimentare sunt nece­sa­re înainte ca relaxarea politicii mone­tare să poată începe şi că „vom şti mult mai multe în iunie“, strategii BCE au reiterat această perspectivă, scrie Bloomberg. Câţiva însă au sugerat o mişcare şi mai rapidă, o reducere în aprilie netrebuind să fie exclusă complet, potrivit acestora.

Banca Centrală Europeană va putea probabil reduce costurile de finanţare înaintea pauzei din vară, a declarat preşedintele Bundesbank Joachim Nagel. „Probabilitatea de a vedea o reducere de dobânzi înainte de pauza din vară este în creştere. Totul depinde de date, însă perspec­tivele s-au îmbunătăţit“.

Francois Villeroy de Galhau a in­dicat la rândul său această posibili­tate. „Pare foarte probabil ca o primă reducere de dobânzi să vină în primăvară“. Potrivit lui Olli Rehn, riscurile unor reduceri premature de dobânzi din punctul de vedere al con­trolului asupra inflaţiei au scăzut sub­stanţial. Banca va discuta reducerea costuri­lor de finanţare în următoare­le sale două reuniuni, din aprilie şi iunie, a arătat acesta.

Pentru Gediminas Simkus, luna iunie este luna posibilă a primei re­du­ceri. Există motive pentru ca banca să înceapă să se gândească la o poli­tică monetară mai puţin restrictivă.

Odată ce vor începe reducerile, BCE nu va ieftini costul finanţări în mod necesar la fiecare şedinţă, a subliniat Martin Kazaks, un alt membru al consiliului guvernator al băncii. Relaxarea politicii monetare ar putea include pauze dacă acest lucru va fi impus de condiţii.

Kazaks a avertizat că oficialii trebuie să rămână „răbdători şi prudenţi“ şi că „nu va exista niciodată un moment de informaţii perfecte“.

Poziţia pieţelor privitoare la ritmul şi amploarea reducerilor din acest an a rămas neschimbată în urma declaraţiilor Christinei Lagarde. Pieţele pariază în continuare pe o reducere iniţială de un sfert de punct în iunie, alte trei fiind aşteptate până în decembrie.

Traderii au văzut de asemenea la finalul săptămânii trecute şanse similare ca BCE şi Fed să reducă dobânzile în iunie. Totuşi, aceştia au început să semnalizeze riscul ca Fed să nu poată reduce dobânzile deloc în acest an dacă cea mai mare economie a lumii se menţine puternică, notează Reuters.

Aceştia nu se îndoiesc că BCE s-ar putea mişca prima având în vedere o economie mult mai slabă. Totuşi, unii economişti admit că o mişcare înaintea Fed ar putea duce la o diminuare a amplorii reducerilor totale ale BCE.

Olli Rehn a arătat că există voci care spun că BCE nu poate reduce dobânzile înaintea Fed. „Zvonurile sunt extrem de exagerate. BCE nu este o bancă regională a Fed. Tendinţele de creştere şi inflaţie din Europa şi SUA sunt în prezent atât de diferite, încât ritmuri diferite ale politicii monetare sunt de asemenea justificate“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO