Bănci și Asigurări

BCE îşi declară independenţa faţă de Fed în deciderea căii dobânzilor, dar ar putea juca totuşi după cum va cânta banca centrală americană

BCE îşi declară independenţa faţă de Fed în...

Autor: Catalina Apostoiu

15.04.2024, 00:06 178

După ce a menţinut dobânzile neschimbate pentru a cincea şedinţă consecutiv în aprilie, Banca Centrală Europeană a emis cel mai clar semnal de până acum că temperarea inflaţiei îi va permite în curând să dea startul reducerilor de dobânzi, scrie Bloomberg.

Consiliul guvernator a semnalat o posibilă reducere în declaraţia de după şedinţă pentru prima dată, cu condiţia ca proiecţiile sale economice să indice că creşterea preţurilor de consum se îndreaptă în mod sigur către 2%.

Încurajată de slăbirea inflaţiei în zona euro, BCE se apropie de o primă reducere de dobânzi din 2019 la şedinţa din iunie. În SUA, spre deosebire, o creştere peste aşteptări a inflaţiei în martie alimentează pariuri că banca centrală americană (Fed) va trebui să aştepte mai mult înainte de a începe relaxarea politicii monetare.

Pariurile traderilor pe multiple reduceri de dobânzi de către BCE în acest an nu au fost şubrezite de inflaţia „fierbinte“ din SUA care a redus aşteptările de relaxare a politicii monetare a Fed, evidenţiind o concentrare în creştere a investitorilor pe o divergenţă între cele două regiuni, notează Reuters.

BCE a cimentat aceste pariuri semnalând că ar putea începe reducerile de dobânzi în curând şi reiterând că BCE este „dependentă de date, nu dependentă de Fed“.

Traderii se aşteaptă la reduceri de aproximativ 75 de puncte bază până la finalul acestui an, de la 90 anterior. Spre comparaţie, aceştia nu mai pariază acum pe o primă reducere de către Fed în iunie, ci în septembrie şi întrevăd reduceri de doar 40 de puncte până la finalul anului, de la aproape 70 înainte de publicarea raportului privind inflaţia. Pariurile pe reduceri de dobânzi de către Banca Angliei au fost de asemenea restrânse, însemnând că traderii sunt acum mai încrezători că BCE va acţiona prima. Managerul de active Schroders se aşteaptă ca toate cele trei bănci să reducă dobânzile în iunie.

Faptul că pieţele rămân convinse că BCE va acţiona înaintea Fed este o veste bună pentru obligaţiunile zonei euro, dar nu şi pentru euro.

Discuţiile privind posibilitatea ca euro să ajungă la paritate cu dolarul revin în condiţiile acestei divergenţei. Geoffey Yu, strateg la Bank of New York Mellon, spune că euro ar putea ajunge la paritate cu dolarul în acest an.

De asemenea, marii investitori vând titluri americane de trezorerie şi cumpără obligaţiuni guvernamentale europene, pariind că inflaţia mai slabă din Europa va permite BCE să înceapă reducerea dobânzilor mai devreme decât Fed, potrivit Financial Times.

Poate că BCE protestează că nu este „dependentă de Fed“, dar va ajunge probabil să acţioneze după o direcţie creionată în mare măsură de Fed fie că îi place sau nu, scrie Reuters.

Analiştii şi strategii spun că nivelurile ridicate ale inflaţiei şi dobânzilor din SUA vor avea impact asupra planurilor BCE via pieţe financiare şi comerţ.

„Deşi credem în continuare că BCE va fi prima bancă centrală care va începe reducerea dobânzilor în acest an, calea pe mai departe va rămâne dictată de Fed“, arată Max Stainton, strateg la Fidelity International.

Surse au declarat pentru Reuters după şedinţa din aprilie că strategii BCE se aşteaptă în continuare să reducă dobânzile în iunie, dar unii cred că argumentele pentru o pauză în iulie devin mai puternice prin prisma inflaţiei americane.

Chiar Lagarde a admis că există „multiple canale prin care influenţa poate fi exercitată“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO