Bănci și Asigurări

BCE continuă să respingă orice relaxare iminentă a politicii monetare, în timp ce Fed-ul le oferă americanilor mult doritul cadou de Crăciun: semnale că în 2024 vor fi trei tăieri de dobânzi

BCE continuă să respingă orice relaxare iminentă a...

Autor: Catalina Apostoiu

15.12.2023, 00:06 290

Banca Centrală Europeană a res­pins pariurile pe reduceri iminente de dobânzi ieri reafirmând că costurile de finanţare vor rămâne la maxime record în pofida aşteptărilor în scădere privind inflaţia, scrie Reuters.

BCE şi-a menţinut dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din istorie, de 4%, pentru a doua şedinţă consecutivă, strategii reiterându-şi determinarea de a menţine costurile de finanţare la „niveluri suficient de restrictive cât timp va fi necesar“.

Banca nici măcar nu a făcut alu­zie la o posibilă reducere a costurilor de finanţare, subliniind în schimb că inflaţia îşi va relua în scurt timp creşterea şi că presiunile inflaţioniste rămân puternice.

„Inflaţia a continuat să slăbească, însă presiunile inflaţioniste rămân ridicate, datorându-se în principal costurilor legate de forţa de muncă“.

Strategii BCE au anticipat că creş­terea preţurilor de consum va în­cetini la ţinta de 2% în următorii doi ani. Banca se aşteaptă că inflaţia ge­ne­rală să aibă o medie de 5,4% în 2023, 2,7% în 2024, 2,1% în 2025 şi 1,9% în 2026. Faţă de estimările din septembrie, a avut loc o revizuire în jos pentru 2023 şi în special pentru 2024.

Inflaţia din zona euro a încetinit la o rată anuală de 2,4% în noiem­brie, cel mai scăzut nivel din peste doi ani, alimentând pariuri ale pieţei că BCE va începe tăierea costurilor de finanţa­re nu mai târziu de luna martie a anului viitor, notează Financial Times.

După decizia de ieri, traderii şi-au restrâns pariurile pe reduceri de dobânzi de către BCE în 2024, de la 160 de puncte bază la 155.

Într-o mai mică schimbare de politică, BCE a devansat sfârşitul ulti­mei sale scheme de achiziţii de obligaţiuni, o moştenire a pandemiei.

„Întrebarea mai importantă este câtă relaxare va opera BCE în acest ciclu“, arată Frederik Ducrozet, de la Pictet Wealth Management. „Dacă Fed chiar va tăia dobânzile mai de­vreme şi mai rapid, va fi foarte dificil pentru BCE să se ţină pe poziţie“.

Banca centrală americană (Fed) şi-a menţinut dobânda de referinţă neschimbată pentru a treia şedinţă consecutiv în această săptămână şi a indicat că vor urma trei reduceri de dobânzi în acest an, potrivit CNBC.

Reducerile anticipate sunt mai puţine decât luaseră în calcul pieţele, fiind însă mai agresive decât oficialii indicaseră anterior.

„Deşi vremea este încă rece, Fed-ul a sugerat o posibilă topire a dobânzilor îngheţate la niveluri ridicate în următoarele luni“, arată Rick Rieder, de la BlackRock.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO