Bănci și Asigurări

Bancpost se lupta sa revina pe profit dupa restructurarile din 2005

23.02.2006, 20:14 23

Bancpost are in plan pentru 2006 revenirea pe profit dupa pierderea neta de 2,2 mil. euro inregistrata in 2005 in contextul restructurarii, extinderea retelei pana la 200 de unitati fata de 150 in prezent si majorarea activelor cu 42% fata de nivelul de 1,6 mld. euro atins anul trecut.

De asemenea, banca se pregateste sa se lanseze pe zona de private banking, trade finance, custodie si asigurari, dupa ce recent a intra pe piata fondurilor mutuale.

Bancpost intentioneaza sa accelereze activitatea de creditare, astfel incat ponderea creditelor in total active sa urce de la 44% in 2005 la 68% in 2006.

Unul din produsele strategice este creditul ipotecar, pentru care Bancpost practica pana pe 30 aprilie o dobanda de 6,9% fixa in primul an atat in euro, cat si in lei, scadenta maxima fiind de 25 de ani, iar suma finantata de 75% din valoarea de piata a proprietatii.

"Pentru a ne promova produsele strategice putem merge cu dobanzile chiar in directia inversa indicata de BNR, insa in principiu ne vom adapta la semnalele date pietei in masura in care vom vedea o continuitate", a declarat George Michelis, directorul general al Bancpost.

Anul trecut, soldul creditelor a urcat cu 36%, ajungand la echivalentul a 702 milioane de euro, cea mai rapida majorare fiind inregistrata de creditele pentru persoane fizice (41% fata de un ritm de 25% in cazul creditelor pentru clientii companii). In acest context, soldul creditelor de retail l-a depasit pe cel al finantarilor corporate: 382 mil. euro fata de 318 mil. euro. Ponderea creditelor neperformante in totalul portofoliului s-a situat la 4,1%, in timp ce rata de solvabilitate a fost de aproape 25%.

O crestere mai rapida decat cea a creditelor a fost inregistrata de depozitele atrase, care au urcat cu 46%, ajungand la 869 mil. euro.

Extinderea pe zona de retail ar urma sa fie sustinuta de deschiderea a 50 de unitati, astfel incat intreaga retea sa ajunga la 200, precum si prin investitii pentru cresterea numarului de ATM-uri.

Restructurarea si reorganizarea bancii sunt sustinute de actionari, care au incheiat pana la sfarsitul lui 2005 subscrierea pentru majorarea capitalului social cu 80 de milioane de euro. Astfel, fondurile proprii ale Bancpost au ajuns la 209,5 milioane de euro.

Anul acesta, banca va incerca sa castige si din sinergiile cu entitatile specializate pe diferite segmente ale pietei financiare, infiintate incepand cu 2004: compania de credite de consum Euroline, administratorul de fonduri EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania, EFG Eurobank Finance, Capital Securities, EFG Eurobank Leasing si EFG Property Services.

Oficialii Bancpost afirma ca 2006 va fi "anul vanzarilor", in conditiile in care mare parte din restructurare a fost incheiata, inclusiv prin implementarea unei noi infrastructuri IT.

Costurile intermedierii bancare ar urma sa scada anul acesta odata cu reducerea comisioanelor pentru plati interbancare anuntata de BNR, precum si in conditiile concretizarii promisiunilor de modificare a schemei contributiilor bancilor la Fondul de garantare a depozitelor bancare. Mihai Bogza, presedintele Bancpost, spune ca nivelul contributiei ar urma sa scada anul acesta la 0,4% din soldul depozitelor unei banci, pentru ca in 2007 sa coboare la 0,2%, iar in 2008 la 0,1%. "Scaderea costurilor de intermediere pentru banci va ajunge sa se reflecte si in scaderea costurilor pentru clienti", afirma Bogza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO