Bănci și Asigurări

Bancpost: Ne asteapta inca un an destul de greu, sfarsitul crizei nu se intrevede

Mihai Bogza, presedintele Bancpost: Profitul poate sa aduca anul acesta surprize importante, in sus sau in jos. Ma tem mai mult de sensul negativ, iar daca piata evolueaza in rau, vom prefera sa provizionam agresiv, chiar cu riscul de a afecta profitabilitatea.

Mihai Bogza, presedintele Bancpost: Profitul poate sa aduca anul acesta surprize importante, in sus sau in jos. Ma tem mai mult de sensul negativ, iar daca piata evolueaza in rau, vom prefera sa provizionam agresiv, chiar cu riscul de a afecta profitabilitatea.

30.05.2010, 23:41 26

Anul 2010 ramane dificil si profitabilitatea ar putea aduce dinnou surprize neplacute, in conditiile in care sfarsitul crizei nuse intrevede clar, spune Mihai Bogza, presedintele executiv alBancpost.

Pesimismul sau vine in conditiile in care statul inca sestraduieste sa implementeze masuri de reducere de cheltuieli insectorul public, dupa ce in ultimii doi ani doar sectorul privats-a ajustat in criza. Masurile de reduceri de cheltuieli publicevor afecta insa intreaga economie.

"Profitul poate sa aduca anul acesta surprize importante, in sussau in jos. Ma tem mai mult de sensul negativ, iar daca piataevolueaza in rau, vom prefera sa provizionam agresiv, chiar curiscul de a afecta profitabilitatea. Nivelul solvabilitatii banciidin acest moment, de circa 19%, desi foarte ridicat, nu ni se pareexcesiv atata vreme cat inca nu se intrevede sfarsitul crizei",spune Bogza.

Grupul financiar elen Eurobank, proprietarul Bancpost, araportat in primul trimestru un profit net de 2,1 milioane de euro,dupa ce in ultimul trimestru al anului trecut inregistrase opierdere de 4 milioane de euro. In primele trei luni din 2009pierderea fusese de 4,1 mil. euro. Castigul este calculat conformstandardelor internationale de raportare financiara (IFRS) siconsolideaza si rezultatele celorlalte noua subsidiare locale alegrupului.

Profitul a aparut in conditiile in care in primul trimestru audevenit neperformante (inregistrand restante mai vechi de 90 dezile) credite de 63 de milioane de euro, fata de 80 de milioane deeuro in ultimul trimestru din 2009. Ponderea lor in totalulportofoliului a urcat astfel la 13% in martie, de la 12,1% indecembrie. Aceste credite se provizioneaza integral potrivitnormelor BNR, bancherii avand voie sa ajusteze expunerea cu celmult 25% din valoarea garantiilor imobiliare detinute.

Soldul creditelor acordate clientilor din Romania a stagnat la3,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, activele au sazut cu 2%,pana la 5,4 miliarde de euro.

"Ne asteapta un an destul de greu. Si in 2010, la fel ca in2009, in Romania ne concentram pe asigurarea stabilitatii sisoliditatii bancii. Monitorizam evolutia economiei si suntempregatiti sa crestem viteza de creditare atunci cand conditiile ovor permite", spune Bogza.

In primul trimestru soldul depozitelor atrase a urcat cu circa150 de milioane de euro, pana la 1,91 miliarde de euro. Bogzaprecizeaza ca in bilantul individual al Bancpost creditele acordatenu depasesc depozitele atrase de la clientela.

Potrivit datelor anuntate de Eurobank, veniturile operationalerealizate in Romania au urcat cu 6% fata de trimestrul intai din2010, pana la 84 de milioane de euro. In paralel, cheltuielileoperationale au scazut cu 6%, pana la 42,7 milioane de euro.

"Continuam sa renegociem unele contracte cu furnizorii si deinchirieri de spatii, pentru ca sunt inca mult peste nivelurile incare ar trebui sa se inscrie in actualul context de piata. Nu avemplanuri sa inchidem unitati teritoriale sau sa reducem salariile,dar monitorizam atent bugetele. Daca vedem ca nu ne realizamveniturile programate, va trebui sa reducem cheltuielile", afirmaBogza.

In primul trimestru numarul unitatilor de retail a ramasconstant la 286. Bancpost a comasat insa centrele de afaceri dinBucuresti, astfel ca in martie mai erau operationale 16 centrededicate clientilor corporate, fata de 18 in decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO