Bănci și Asigurări

Bancpost isi extinde oferta de produse financiare impreuna cu doua companii de asigurare-surori

Bancpost isi extinde oferta de produse financiare impreuna cu doua companii de asigurare-surori

Manuela Plapcianu, 43 de ani, a preluat de o luna functia de director general (CEO) al Bancpost

02.03.2007, 20:46 315

EFG Eurolife, divizia de asigurari a grupului elen EFG Eurobank care controleaza Bancpost, se pregateste sa inceapa operatiunile pe piata locala la sfarsitul lunii martie, dupa ce a parcurs procedura de autorizare la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
CSA a acordat avizul de constituire pentru doua companii, una de asigurari de viata si alta de asigurari generale, urmand ca acestea sa solicite si avize de functionare.
Programul initial prevedea lansarea operatiunilor inca din cursul anului 2006, subsidiarele locale ale EFG Eurolife fiind proiectate sa vanda produse de asigurari generale si de viata in cea mai mare parte conexe produselor bancare.
Grupul elen a considerat ca are nevoie de vehicule pentru produse bancare cu componenta de asigurare, pentru produse combinate de economisire si asigurare, precum si pentru a putea profita de apropiata lansare a fondurilor de pensii.
Asigurarile au ramas singurul segment important al pietei financiare pe care EFG Eurobank inca nu-l acoperea, dupa ce in ultimii doi ani si-a extins constant structura locala de grup financiar prin investitii de la zero sau achizitii, operand in prezent sase subsidiare: EFG Retail Services, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services.
Intre timp, Bancpost continua procesul de optimizare a structurii si serviciilor sale, pe fondul unei extinderi rapide a retelei de unitati mai ales in Bucuresti.
Banca se concentreaza in mod deosebit pe investitii in canale alternative pentru furnizarea serviciilor sale, un exemplu fiind instalarea de masini pentru colectarea de numerar care tind sa substituie serviciile de casierie.
In prezent, in sucursalele Bancpost functioneaza circa 50 de astfel de masini, instalate chiar in vecinatatea casieriilor astfel incat clientii sa le ia mai usor in considerare drept alternative. Pana la sfarsitul acestui an ar urma sa fie instalate 200 de astfel de masini, acestea urmand sa fie plasate in cele din urma in zone ale sucursalelor cu acces din exterior non stop. Accesul va fi permis pe baza de card bancar, indiferent de banca emitenta, masinile fiind dotate cu cititor de cod de bare pentru plati de facturi.
De asemenea, in cursul lunii viitoare, urmeaza sa fie finalizat proiectul de unificare a contului curent cu contul de carduri, in acelasi context de optimizare si simplificare a operatiunilor
Din luna februarie, Bancpost are un nou director general, pe Manuela Plapcianu, fost vicepresedinte al HVB Tiriac Bank.
Plapcianu spune ca se afla in fata unui proiect de management de-a dreptul captivant, de dimensiuni considerabile, motiv pentru care a si acceptat propunerea de a prelua functia.
Ea afirma ca actionarul majoritar EFG Eurobank acorda o foarte mare atentie pietei romanesti, care ii aduce deja venituri importante. Conform strategiei aprobate pentru urmatorii trei ani, va continua cresterea organica, dupa ce in toamna trecuta banca mama a ajuns in cele din urma la concluzia ca proiectul preluarii CEC ar fi fost prea complicat si a renuntat la cursa pentru privatizarea bancii de economii.
Plapcianu considera ca mediul concurential trebuie luat ca atare, principalele sale preocupari fiind legate de eventualele slabiciuni si riscuri care pot veni din interiorul bancii si nu de la competitori.
Ea crede ca este necesara o diferentiere fata de ofertele de servicii bancare clasice, succesul pe piata in anii urmatori putand fi asigurat prin furnizarea cat mai multor servicii conexe, pana la consiliere fiscala, astfel incat clientii sa-si poata mari mai repede veniturile, iar banca sa creasca la randul sau pe seama unui asemenea proces. In acelasi timp, Plapcianu se declara un fan al externalizarii diferitelor servicii de care are nevoie o banca, considerand, de pilda, ca sucursalele nu sunt absolut necesare pentru vanzarea de credite atat timp cat pot fi folositi brokeri.
Noul director general se afla in plin proces de cunoastere a bancii si a angajatilor. Pe baza experientei castigate cu prilejul fuziunii dintre HVB si Banca Tiriac, iar apoi in prima etapa a fuziunii HVB Tiriac - UniCredit, Plapcianu acorda multa atentie cunoasterii salariatilor bancii, pregatindu-se pentru un turneu maraton in cele 40 de sucursale judetene ale Bancpost.
Banca se afla intr-un proces de reasezare a schemelor de salarizare si beneficii care pot fi acordate angajatilor, in contextul presiunii din ce in ce mai puternice sub care se afla piata resurselor umane specializate in domeniul bancar. De altfel, Plapcianu se declara ingrijorata de riscurile operationale pe care le implica "inventarea" de bancheri, in conditiile in care cererile de angajare depasesc cu mult oferta cu adevarat pregatita de pe piata, iar bancile ajung sa angajeze personal cu experienta minima.

EFG Eurobank: Prea putini lei pentru credite

Cresterea viitoare a sistemului banca romanesc ar putea fi constransa in mod sever de lipsa lichiditatilor in lei, apreciaza analistii bancii elene intr-un raport recent. "De cateva trimestre incoace cresterea creditului a depasit-o pe cea a depozitelor si ca urmare ponderea creditelor in totalul soldului depozitelor a crescut cu 19% intr-un singur an, de la 81% in decembrie 2005 la 97% in decembrie 2006", se spune in raport. Eurobank considera ca operarea cu o rata credite/depozite apropiata sau care depaseste 100% este posibila doar in cazul bancilor cu acces facil la pietele interbancare, care au programe de medium term notes sau pot apela la instrumente moderne de finantare precum securitizarea portofoliilor de credite ipotecare. In acelasi timp, raportul noteaza dimensiunea redusa a pietei interbancare romanesti, care in prezent ar fi capabila sa finanteze numai 6,5% din activitatea de creditare a bancilor. "Bancile va trebui sa apeleze la bancile mama din strainatate pentru lichiditati sau sa-si limiteze expansiunea creditarii astfel incat sa o alinieze ritmului de crestere a depozitelor". Pe de alta parte, Eurobank estimeaza ca recenta reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la 8%, ar putea da un nou imbold cresterii creditului. Potentialul pietei este considerat substantial, avand in vedere ca volumul creditarii reprezinta de-abia jumatate din media celor opt tari din Europa Centrala care au intrat in UE in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO