Bănci și Asigurări

Bancpost creste dobanda la depozitele in lei si valuta

20.03.2006, 00:00 22

Continua revenirea dobanzilor la depozitele in lei, dupa semnalul dat de BNR la inceputul lui februarie, din ce in ce mai multe banci majorand pana la 7,5-7,75% pe an remuneratiile acordate pentru economisirea pe durata unui an.

In acelasi timp, cresc si dobanzile la depozitele in dolari, dar si in euro, ca urmare a miscarilor de pe pietele internationale.

Bancpost lanseaza astazi un produs nou pentru atragerea economiilor, prin care garanteaza o dobanda fixa, de pana la 7,75%, pe toata perioada pana la maturitate. Spre deosebire de depozitele la termen clasice, in cazul carora, in caz de lichidare inainte de termen, clientul obtine doar dobanda la vedere, pentru depozitul STANDARD Bancpost plateste o dobanda calculata in functie de numarul de zile de mentinere a depozitului in cont daca acesta este lichidat dupa jumatatea termenului de maturitate. Pentru economiile in dolari dobanda urca pana la 4,9% pe an, in timp ce la euro dobanda poate ajunge la 3,1%, in functie de suma depusa.

Zona Transilvania este cea mai profitabila pentru Bancpost, atat pe partea de credite, in general, cat si pe segmentul creditului imobiliar, in particular, afirma George Michelis, directorul general al bancii.

"Momentan, regiunea are 42% din portofoliul nostru total de credite pentru companiile medii, iar pe segmentul imobiliar zona Transilvania si-a marit anul trecut ponderea in totalul creditelor imobiliare de la 16,52% la 23,74%", a precizat Michelis. De asemenea, potrivit acestuia, anul trecut creditele imobiliare in valuta au inregistrat o crestere de 59,28% la nivelul intregii retele, in timp ce in regiunea Transilvania cresterea a fost de 78,87%.

Dezvoltarea segmentului medium corporate a determinat conducerea bancii sa introduca un nou plan de organizare, infiintand opt centre de afaceri, dintre care trei in Transilvania. "Acest nou model de abordare se adreseaza in primul rand companiilor medii si incercam astfel ca si firmele de acest nivel sa se bucure de atentia acordata marilor companii", a mai declarat directorul general al Bancpost.

In lunile urmatoare, banca se pregateste sa se lanseze pe zona de private banking, trade finance, custodie si asigurari, dupa ce recent a intrat pe piata fondurilor mutuale. Potrivit conducerii, in ultimii doi ani, Bancpost a investit in Romania aproximativ 100 de milioane de euro in infrastructura teritoriala si in IT.

Piata depozitelor bancare a consemnat recent majorari de dobanzi si la Banca Romaneasca, pentru economiile in valuta noile rate ajungand la 3,9% la depozitele in dolari cu scadenta la un an, respectiv la 2,85% la depozitele in euro.

De asemenea, Banca Daewoo a majorat dobanzile la depozitele in lei pe un an pana la 7,5% in cazul clientilor persoane fizice, in timp ce pentru companii ofera o rata de numai 4%.

In prezent, BCR, Banca Transilvania, CEC, Alpha Bank, Romexterra Bank, Banca Carpatica si ProCredit Bank acorda dobanzi de peste 7% la depozitele in lei cu scadenta la un an, ceea ce asigura un castig real in conditiile in care BNR a prognozat o inflatie de cel mult 6,5% la sfarsitul lui decembrie. Din acest punct de vedere fac nota discordanta doua dintre cele mai mari banci de retail - BRD si Raiffeisen - care ofera dobanzi maxime de numai 5,25%, respectiv 4,75%, situate evident sub rata inflatiei viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO