Bănci și Asigurări

Bancile tin cu dintii de marjele de dobanda

07.11.2006, 17:11 16

Dobanda medie la creditele noi in lei va cobori anul viitor la 12,3%, fata de 14,2% in 2006, in timp ce dobanda medie la depozite ar urma sa urce usor, de la 4,7% la 4,8%, conform prognozelor UniCredit Group.
In aceste conditii, bancile vor continua sa se bazeze pe castigurile din dobanzi, desi diferenta dintre nivelul dobanzilor incasate si al celor platite se va ingusta de la 9,5 puncte procentuale in 2006 la 7,6 puncte procentuale in 2007. In Polonia, de exemplu, spread-ul de dobanda la zlot este estimat la 5,9 puncte procentuale anul acesta, urmand ca in 2007 sa creasca pana la 6,1 puncte procentuale.
In ceea ce priveste dobanzile la valuta, UniCredit estimeaza pentru piata romaneasca un spread de 4,9 puncte in 2006, respectiv de 4,7 puncte in 2007, in conditiile in care ar urma sa urce si ratele de dobanda la credite si cele la depozite. Astfel, dobanda medie la creditele noi in valuta este prognozata la 8% anul viitor fata de 7,9% anul acesta, in timp ce dobanda la depozite va creste de la 3,1% la 3,3%, urmand tendinta de pe piata europeana. In Polonia, spread-ul de dobanda la valuta este cu mult mai redus, fiind estimat la 0,8 puncte anul acesta, respectiv la un punct procentual in 2007.
In acest context, UniCredit apreciaza ca veniturile nete din dobanzi vor continua sa reprezinte si in 2007 principala sursa de castig a bancilor romanesti, avand o pondere de peste 50% in totalul veniturilor.
In pofida conditiilor monetare restrictive, scaderea ratelor medii ale dobanzilor la credite a continuat pe tot parcursul acestui an, sub presiunea concurentiala din mediul bancar, mai ales pe segmentul de imprumuturi in lei. In mare parte, bancile s-au abtinut sa transfere costurile mai ridicate ale creditelor asupra clientilor, concentrandu-se in schimb pe comisioane.
Analistii grupului bancar considera ca, in ciuda masurilor succesive de temperare luate de BNR, piata creditului va creste anul acesta cu 41%, ajungand la circa 25,4 mld. euro. Potrivit studiului publicat de UniCredit, sporirea veniturilor personale si apetitul pentru consum, adaugate la activitatea intensa a companiilor, vor contribui la mentinerea cererii robuste pentru imprumuturi bancare si anul viitor, in ciuda conditiilor monetare restrictive, astfel ca ritmul de crestere nu va cobori sub 24% de la an la an.
Soldul total al creditelor acordate de banci va depasi anul viitor soldul depozitelor atrase, in conditiile in care primele vor continua sa creasca mult mai repede, conform calculelor UniCredit.
Astfel, creditele ar urma sa insumeze circa 32 mld. euro, in timp ce depozitele vor ajunge la 31,5 mld. euro. Bancile inregistreaza inca de anul acesta un dezechilibru pe segmentul corporate, unde sursele atrase sunt deja depasite de finantarile acordate, insa de anul viitor situatia se va extinde si pe segmentul de retail, unde majoritatea bancilor inca sunt supralichide.
Cresterea pietei creditului va fi condusa de segmentul de retail, iar segmentul creditelor de consum (credite de consum, credite de nevoi personale, carduri de credit) va deveni si mai atractiv pentru populatie. Pe de alta parte, lipsa de locuinte noi si cresterea semnificativa a preturilor de pe piata imobiliara, raportat la cresterea venitului per familie, vor conduce la reducerea puterii de achizitie a locuintelor. Aceasta ar urma sa mentina imprumuturile ipotecare sub potentialul de crestere, cu o evolutie anuala in ansamblu de numai 24% in 2007, comparativ cu cresterea anuala de 36% estimata pentru anul curent.
In acelasi timp, UniCredit estimeaza ca soldul creditelor de consum va continua sa creasca, alimentat de consumul accentuat, de veniturile in crestere si de dobanzile in scadere, un aport redus provenind din activitatea institutiilor financiare nebancare (IFN-uri). Analistii UniCredit considera ca expansiunea activitatii IFN-urilor, incluzand companiile de leasing, se va tempera odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari impuse de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO