Bănci și Asigurări

Băncile ţin 288 de miliarde de euro la Banca Centrală Europeană în loc să dea credite

Băncile ţin 288 de miliarde de euro la Banca Centrală Europeană în loc să dea credite

Autor: Adrian Cojocar

07.11.2011, 12:12 359

Decizia de săptămâna trecută a Băncii Centrale Europene (BCE) de reducere a dobânzii cheie cu 0,25% nu a convins băncile să renunţe să-şi "parcheze" banii la banca centrală şi să se concentreze pe acordarea de credite.

Băncilor le este frică să se mai împrumute una pe alta din cauza incertitudinii privind expunerile pe care acestea le au pe diverse active riscante şi preferă astfel să-şi ţină resursele în siguranţă la BCE.

Aşa se face că depozitele de pe o zi pe alta (overnight) ale băncilor la BCE au atins săptămâna trecută un nou nivel record pentru acest an, de 288,4 mld. euro, potrivit Marketwatch.com.

Cel mai ridicat nivel atins de depozitele băncilor la Banca Centrală Europeană a fost atins la mijlocul anului trecut, când acestea s-au ridicat la 310,4 mld. euro.

Un vârf al depozitelor, de 297 mld. euro, a mai fost atins şi în noiembrie 2008, după prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers, indicând faptul că în prezent nivelul de stres din cadrul sectorului bancar european este similar cu cel din urmă cu trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO