Bănci și Asigurări

Băncile din România raportează rezultate record: Raiffeisen Bank a încheiat 2023 cu profit de 1,7 mld. lei, plus 39% an/an şi venituri de 3,7 mld. lei, în creştere cu 16%. Activele băncii s-au majorat cu 13% an/an la peste 70 mld. lei

Zdenek Romanek, Presedinte si CEO, Raiffeisen Bank Romania

Zdenek Romanek, Presedinte si CEO, Raiffeisen Bank Romania

Autor: Cristina Bellu

22.02.2024, 09:06 480

Raiffeisen Bank România a înregistrat în 2023 venituri de 3,7 miliarde lei, în creştere cu 16%, şi un profit net de 1,7 miliarde lei, cu 39% mai mare faţă de cel din 2022, potrivit raportului financiar publicat joi la BVB.

Activele totale ale băncii au depăşit pragul de 70 de miliarde lei, echivalentul unei creşteri de 13%, iar soldul de credite nete a ajuns la 40,7 miliarde de lei, cu 3% mai mult faţă de finalul anului 2022, evoluţie impulsionată în principal de segmentele de clienţi persoane juridice.

În medie, pe parcursul anului 2023, peste 40% dintre creditele ipotecare acordate persoanelor fizice au fost credite ”verzi”.

Imprumuturile acordate corporatiilor au crescut cu 8% an la an, atat prin implicarea in finantarea proiectelor sustenabile (energie regenerabila, eficienta energetica), cat si a proiectelor sociale, sustinand astfel dezvoltarea afacerilor clientilor si economia romaneasca.

Un trend ascendent l-au avut si creditele pentru IMM-uri (plus 7% an la an).

”Performantele anului 2023 se datoreaza noii perspective cu care venim asupra industriei bancare, dar mai ales echipelor noastre care, zi de zi, au dialogat 1:1 cu clientii nostri.”, spune  Zdenek Romanek, Presedinte si CEO, Raiffeisen Bank Romania.

La finalul anului 2023, planurile de investitii, pensiile facultative si asigurarile de viata cu componenta de economisire au inregistrat o crestere de peste 130%. Peste 100.000 de astfel de produse au fost deschise de catre clientii Raiffeisen Bank in 2023.

Majoritatea romanilor, care au aderat la un fond de pensii facultative anul trecut, a ales Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare, dupa cum arata datele oficiale la nivelul lunii decembrie 2023 si datele furnizate de S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A.

Activele aflate in administrarea SAI Raiffeisen Asset Management S.A au crescut cu peste 25% la final de an depasind valoarea de 4 mld. lei.

La finalul anului 2023, compania de asset management din cadrul grupului Raiffeisen s-a situat pe pozitia a 2-a in topul de specialitate, din Romania, cu o cota de piata de 20,1% (dupa activele nete administrate, la 31 decembrie 2023, conform AAF). Activele fondurilor cu componenta de actiuni au avut o crestere de 32%, fata de anul precedent.

Rata de adecvare a capitalului băncii se situeaza la 21,4%, mult peste nivelul minim solicitat de BNR (17,4%). Expunerile neperformante s-au mentinut la niveluri scazute (1,6 %), iar pozitia de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (267%), mult peste cerintele minime regulatorii (100%).

Prin emisiunea inaugurala de euroobligatiuni eligibile in valoare de 300 milioane euro, Raiffeisen Bank Romania si-a consolidat baza de fonduri proprii si datorii eligibile la aproximativ 36%, peste cerintele regulatorii aplicabile de la 1 ianuarie 2024 (32,48%).

Interesul ridicat manifestat de catre piata internationala de capital pentru obligatiunile Raiffeisen Bank, respectiv o cerere totala de peste 1 miliarde euro confirma un model de banking responsabil, caracterizat de o situatie financiara solida si o preocupare permanenta de a incorpora perspectiva tuturor actorilor relevanti - clienti, angajati, investitori, autoritati si actionari, spun oficialii băncii.

”Raiffeisen Bank este prima banca din Romania care a emis obligatiuni verzi si  sustenabile pe piata de capital locala. In ultimii trei ani, am avut 7 emisiuni de obligatiuni, cu o valoare nominala cumulata de aproape 1 miliard euro, iar stocul de credite verzi si sociale se ridica la aproximativ 700 milioane euro, cu progrese constante de la an la an, dovada unui angajament pe termen lung care ne intareste rolul de facilitator in tranzitia catre economia verde.” adaugă Zdenek Romanek.

În 2023, Raiffeisen Bank Romania a continuat parteneriatul cu Banca Europeana de Investitii, prin semnarea a 3 noi acorduri de garantare ce permit acordarea de credite catre IMM-uri in valoare de peste 650 milioane euro in urmatorii ani.

Divizia Corporatii a Raiffeisen Bank Romania a continuat sa sustina economia reala prin cresterea activelor ESG cu 75% (aproximativ 320 milioane euro), atingand un nivel de acoperire sustenabila a portofoliului de aproximativ 20%.

În ceea ce priveşte platile cu cardurile Raiffeisen, acestea au crescut cu 15%, iar numarul de tranzactii din e-commerce a crescut cu 30% si cu 22% la nivel de volume.

Fata de anul 2022, tranzactionarea prin portofelele digitale a crescut cu peste 60% atat ca volum de tranzactionare, cat si ca valoare a tranzactiilor, iar numarul clientilor care folosesc aceasta metoda de plata a crescut cu 36%.

Banca a marcat active in crestere şi pe segmentele de private banking si premium invest. Astfel, directia Raiffeisen Private Banking si-a extins serviciile prin preluarea la inceputul anului 2023 a clientilor Premium Invest, cu active in administrare in cadrul Grupului Raiffeisen Romania de minim 60.000 euro sau echivalentul acestei sume.

In 2023, activele totale aflate in administrarea segmentului Private Banking au crescut cu peste  140 milioane euro fata de finalul anului precedent, in timp ce activele totale aflate in administrarea segmentului Premium Invest au crescut cu aproximativ 100 milioane euro fata de finalul lui 2022.

Din aprilie 2023, oferta celor 2 segmente include un nou fond monetar – Raiffeisen Euro Flexi, care de la lansare pana la finalul anului a captat interesul a mai mult de 600 de investitori Private Banking si Premium Invest, care au cumulat subscrieri brute de peste 80 milioane euro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO