Bănci și Asigurări

Bancile: Euro peste pragul de 4 lei, doar o chestiune de timp

Bancile: Euro peste pragul de 4 lei, doar o chestiune de timp
16.12.2008, 17:40 30

Scenariul unui curs de peste 4 lei pentru un euro la inceputul anului viitor se contureaza tot mai clar, pe masura ce persistenta aversiunii fata de risc si penuria de lichiditati pe pietele internationale fac tot mai greu de finantat deficitul extern.

Inclusiv o parte din analistii locali vad probabil trecerea euro de 4 lei, cel putin la inceputul anului viitor, insa opiniile sunt inca divergente.
Printre cei mai pesimisti sunt analistii ING si RBS, care nu exclud posibilitatea ca euro sa depaseasca in lunile urmatoare maximul istoric atins in 2004, de 4,2 lei.
"Cursul ar putea sa urce la 4,2 lei pentru un euro pana in septembrie 2009, dar exista riscuri ca niveluri chiar mai inalte sa fie atinse inainte de acest moment. Pe masura ce slabiciunile economiei romanesti vor deveni mai evidente, presiunea asupra leului va deveni mai puternica", noteaza analistii ING Bank din Romania.
Analistii RBS Bank Romania vad euro la 4 lei in ianuarie, cursul urmand sa scada usor pana in martie (la 3,9 lei/euro), pentru a se corecta in lunile de vara la 3,95 lei/euro. Pe de alta parte, analistii bancii noteaza ca "nu este nicio garantie ca maximul istoric de 4,2 lei/euro va constitui un prag de rezistenta puternic". Si analizele recente ale BCR indica un curs mediu de putin peste 4 lei/euro in 2009.
In cea mai recenta proiectie de curs a Raiffeisen Bank Austria, economistii bancii indica un nivel de curs de 3,95 lei/euro in martie anul viitor, cu 20 de bani peste nivelul pe care il anticipau in prognoza din noiembrie.
De altfel, chiar oficialii BNR au dat semnale privind o posibila deprecierea a leului sub presiunea puternica a contextului international nefavorabil care dubleaza dezechilibrele din economie, principala preocupare in prezent fiind mentinerea volatilitatii la niveluri suportabile.
Chiar guvernatorul Mugur Isarescu a aratat recent ca principala preocupare a BNR pentru 2009 este protejarea rezervelor valutare, ceea ce presupune o limitare a interventiilor pentru sustinerea leului.
Unii analisti straini au afirmat in ultimele luni ca BNR ar putea sa isi epuizeze rapid rezervele valutare daca s-ar angaja intr-o lupta agresiva pentru sustinerea leului.
Scenariul unei cresteri a euro peste maximul istoric din 2004 este sustinut de adancirea puternica a deficitului de cont curent din ultimii ani, dar si a datoriei externe totale, care sunt acum foarte dificil de finantat. Deficitul de cont curent a ajuns la aproape 14% din Produsul Intern Brut (PIB) de la 7,7% in 2004. Pentru anul acesta este asteptata doar o corectie usoara a deficitului de cont curent, pana la 13,3% din PIB.
Oficialii BNR au aratat de asemenea ca pentru 2009 ar fi necesara o corectie drastica a deficitului, cu circa patru puncte din PIB, care ar insemna practic o reducere a consumului populatiei cu cinci-sase miliarde de euro, aceasta fiind partea care depaseste capacitatea economiei de furnizare de bunuri si servicii.
Euro a oscilat ieri pe piata valutara interbancara intre 3,93 si 3,96 lei, la fel ca in ziua precedenta, insa dealerii suspecteaza din nou interventii ale BNR menite sa previna depasirea pragului psihologic de 4 lei/euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO