Bănci și Asigurări

Bancile austriece si elene domina sectorul bancar strain

12.07.2004, 00:00 15



Austria detinea la sfarsitul anului trecut cea mai mare participatie in capitalul social al bancilor din Romania, cu 21,5% din totalul capitalului, urmata, la distanta, de Grecia, cu 11,1% si Franta, cu aproape 6%, potrivit datelor BNR.



In top zece mai intra, in ordine, Italia (4,6%), Olanda (4,46%), SUA (3,29%), Turcia (1,33%), Monaco (1,01%), Germania (0,83%) si Elvetia (0,81%).



De-a lungul ultimilor trei ani, ponderile participatiilor straine in sistem au inregistrat modificari spectaculoase. Astfel, ofensiva bancilor austriece s-a reflectat intr-un salt de la ceva mai mult de 3% din totalul capitalului social in 2000, la 21,5% la sfarsitul lui 2003.



In schimb, prezenta capitalului turc s-a prabusit in aceeasi perioada, de la 6,4% in 2000, la 1,3% la 31 decembrie 2003.



O crestere semnificativa a fost consemnata in cazul participatiilor italiene, pe care intrarea pe piata a grupului UniCredito Italiano le-a propulsat de la 0,35% la 4,6%.



Grecia si-a consolidat locul al doilea dupa ponderea participatiilor in banci de pe piata romaneasca, depasind 11%, in timp ce Franta si Olanda au inregistrat oscilatii semnificative in perioada 2000-2003, in functie de momentul unor majorari de capital, dar mai ales in contextul intrarii unor noi jucatori pe piata, care le-au subtiat cotele detinute in sistem.



Astfel, Franta a coborat de la 6,84% in 2000, la 5,8% in 2003, in timp ce Olanda a urcat de la 3,14% la 4,46%.



Germania - una dintre cele mai puternice piete bancare, a ramas cu o reprezentare nesemnificativa in toata aceasta perioada, de sub 1%.



Sectorul bancar nu a cunoscut schimbari structurale majore in 2003, insa bancile cu capital majoritar privat au continuat sa-si extinda cota de piata pana la 62,5%, prin atragerea de depozite de la clientela nebancara (+23,1% in termeni nominali), dar si al majorarii capitalurilor proprii (+26,2%).



Potrivit raportului anual al Bancii Nationale, sistemul bancar romanesc cuprindea la sfarsitul anului trecut 38 de institutii de credit, dintre care trei de stat, 15 filiale si 8 sucursale ale unor banci straine, sase banci cu capital privat autohton si inca sase cu capital strain. La acestea s-a adaugat prima retea cooperatista de credit - Creditcoop.



Capitalul strain a ramas preponderent in cadrul sectorului privat, atingand 58,2% din activul bilantier total la sfarsitul lui 2003.



Principala caracteristica a sistemului bancar o reprezinta acelasi grad ridicat de concentrare, cinci banci - BCR, BRD, Raiffeisen Bank, CEC si ABN Amro Bank - dominand piata, cu o pondere de 61,7% din activul total, 56,8% din totalul creditelor, respectiv 62,6% din totalul depozitelor.



In ultimii trei ani, intrarea pe piata a mai multor banci straine importante a presat in sensul restrangerii cotelor detinute de bancile autohtone, in favoarea segmentului strain. Ce sanse are insa plutonul numeros al bancilor mici, cu cote de piata de sub 0,5%? "O alternativa pentru mentinerea viabilitatii acestor banci ar putea fi concentrarea pe produse specializate sau pe anumite segmente ale clientelei", considera BNR. Potrivit raportului pe 2003, o data cu maturizarea pietei, nivelul de concentrare se ve modifica, accentuarea concurentei impunand schimbari in strategia bancilor mici si mijlocii - eventuale fuziuni si achizitii - , astfel incat acestea sa-si majoreze in mod rezonabil capitalul, fara socuri majore.



Cumpararea pachetelor majoritare de actiuni ale Daewoo Bank si Libra Bank, apartinand unor investitori straini, de catre persoane juridice romane a majorat cota detinuta de sectorul privat autohton de la 3,2% la 4,3%. De asemenea, declararea falimentului Bancii Columna nu a afectat cota segmentului bancar majoritar strain, institutia nemaifiind operationala din 1998.





 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO