Bănci și Asigurări

Băncile au stat cu marjele de câştig pe retail peste 3 pp în S1/2023. Dar nivelul este la jumătate faţă de acum 10 ani. Dobânda medie la creditele de retail noi în lei a fost preponderent peste 10%, în timp ce la depozite a rămas sub 7%

Băncile au stat cu marjele de câştig pe retail peste 3...

Autor: Claudia Medrega

18.08.2023, 00:07 275

În iunie, dobânda medie la creditele retail noi în lei a coborât la 9,65% după ce anterior a fost de peste 10%, în timp ce dobânda medie la depozitele retail noi în lei a scăzut la 6,4% Marja dintre dobânzile la credite şi cele la depozite a susţinut în ultimii ani câştigurile mari ale băncilor, alături de creşterea creditării, avansul veniturilor din comisioane, îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi reducerea costurilor de funcţionare ale băncilor Sistemul bancar, principalul finanţator al economiei României, a obţinut în 2022 un profit record de 10,2 mld. lei după ce în 2021 câştigul a depăşit 8 mld. lei Iar în primul trimestru din 2023 câştigul la nivelul sistemului bancar a fost de 3,4 mld. lei Maximul marjei de câştig a băncilor, de peste 7,5 puncte procentuale (pp), a fost în toamna anului 2009, când băncile percepeau o dobândă medie la credite de 17-19%, în timp ce dobânda la depozite era de aproximativ 10-15%.

Dobânda medie la depozi­tele noi ale populaţiei în lei a coborât în primul se­mes­tru (S1) din 2023 sub 7%, scăzând în iunie până la 6,4%, în timp ce dobânda medie la cre­ditele retail noi în lei a fost preponderent peste 10%, luna iunie aducând o uşoară diminuare, la 9,65%.

Luna martie 2023 adusese dobânzile la creditele retail noi la maximul ultimului deceniu, de 10,6%. Nivelul ridicat al do­bânzilor cerute de bancheri la credite şi ecartul faţă de dobânzile bonificate de bănci la depozite i-au determinat pe unii poli­ticieni români să propună taxarea câştigu­rilor băncilor de pe piaţa locală ca în ţări precum Italia, Spania şi Ungaria.

Deşi în creştere în ultimul an, marjele de câştig ale băncilor au rămas totuşi la jumătate faţă de nivelurile din urmă cu 10 ani sau 15 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO