Bănci și Asigurări

Bancile au pierdut o afacere banoasa. Plata salariilor pe card, amanata

16.12.2002, 00:00 38

Mult asteptata Ordonanta de Urgenta privind reglementarea introducerii sistemelor de plata moderne - mai exact cardurile - nu a avut chiar efectele scontate. De la obligativitatea platii salariilor pe carduri, intr-o prima faza de catre bugetari, s-a ramas doar la acceptarea de carduri la plata unor utilitatilor. De la o generalizare s-a ajuns practic doar la cateva situatii particulare, si totul intins ca aplicabilitate pana la sfarsitul anului viitor. Intrebarea care se pune acum este cat de interesante vor mai fi bancile sa se mai implice in acest nou proiect?  Batalia mare se putea da daca prin obligativitatea platii salariilor pe carduri apareau noi contracte, noi posibilitati de crestere a numarului de carduri emise. Specialisii in domeniu vedeau anul viitor aproape un milion de carduri noi emise doar dintr-un foc. Era ceva, nu? Daca ne gandim ca in prezent, dupa opt ani de la emiterea primului card in Romania, sunt aproape 3 milioane de carduri, afacerea "plata obligatorie a salariilor pe card" reprezenta o treime din ceea ce s-a realizat cu mult efort si doar de catre o parte din banci.
Acum a mai ramas doar obligativitatea la acceptarea la plata a cardurilor  intr-o prima etapa de catre societatile furnizoare de servicii de utilitati, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, penalitati si alte obligatii de plata, si care isi desfasoara activitatea in municipii.
Va exista si in acest caz o miza, dar ceva mai mica. "Bancile vor fi interesate sa instaleze cat mai multe POS-uri (aparate cu ajutorul carora se citesc cardurile), dar comisioanele practicate sunt asa de mici inca  de abia se acopera cheltuielile pe care le avem la acest capitol. Era altceva daca ramanea si prevederea referitoare la plata salariilor pe carduri", spune Ion Matei, directorul directiei carduri din BCR. Banca Comerciala Romana ocupa primul loc in sistem din punct de vedere al tranzactiilor pe carduri, mai ales ca marea majoritate sunt cele de salarii.
El spune ca probabil anul viitor, prin introducerea noilor norme, vor fi instalate in jur de 10.000 de POS-uri. In prezent doar 3.400-3.500 de comercianti accepta efectiv carduri la plata, dar Matei spune ca potentialul total la nivelul Romaniei este undeva spre 50.000 de persoane juridice.
"Avantajele introducerii acestor masuri s-ar putea vedea si din prisma cresterii gradului de acceptabilitate a cardurilor care induce cu timpul si o crestere a gradului de emitere", mai spune oficialul celei mai mari banci romanesti.
La sfarsitul saptamanii trecute, Executivul a aprobat o Ordonanta de Urgenta prin care societatile furnizoare de servicii de utilitati, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, penalitati si alte obligatii de plata, si care isi desfasoara activitatea in municipii vor trebui ca incepand cu 1 februarie 2003 sa accepte cardul la plata. Si agentii economici care depasesc o anumita cifra de afaceri - nementionata - vor fi obligati sa primeasca carduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels