Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Banca Transilvania: Spread-ul de dobândă la titlurile de stat a scăzut cu 6,9% la 0,74 puncte, minimul din ultimii şapte ani

Spread-ul de dobândă, care reflectă diferenţa între dobânda la titlurile de stat pe termen lung, de 10 ani, şi dobânda pe termen scurt, s-a redus cu 6,9% în penultima săptămână a anului, la 0,74 puncte procentuale, cel mai scăzut nivel din mai 2013, potrivit unei analize a Băncii Transilvania.

Totodată, ameliorarea climatului din piaţa forţei de muncă înregistrat în T3/2020, pe fondul eliminării graduale a restricţiilor introduse pentru implementarea crizei sanitare şi mix-ului relaxat de politici economice fără precedent, diminuarea şomajului de la 5,4% în T2 la 5,2% în T3 coroborate cu climatul macro-financiar internaţional au determinat declinul ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani cu 1,8% la 2,965%, în săptămâna Crăciunului, diminuare cu 32,8% în 2020.

Săptămâna trecută Ministerul de Finanţe a atras 1.1 miliarde lei prin titluri scadente în ianuarie 2028 şi 1,1 miliarde lei prin obligaţiuni cu scadenţa octombrie 2023 la costuri medii anuale de 2,88%, respectiv 2,54%.

“Considerăm că piaţa titlurilor de stat din România va fi influenţată pe termen scurt de evoluţiile macro-financiare internaţionale şi de ştirile interne”, spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania.

Ratele de dobândă oscilează pe piaţa secundară în funcţie de cerere şi ofertă. Dobânda la titlurile de stat la 10 ani reflectă aşteptările pieţei privind creşterea economică şi inflaţia pe termen lung. O creştere a curbei randamentelor, respectiv spread în creştere, indică premise pozitive pentru economie, în timp ce scăderea spread-ului indică contrariul.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.