Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a făcut profit net de 4 milioane de euro în trimestrul II

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania
28.07.2010, 23:15 22

Banca Transilvania, singura instituţie de credit cu capitalprivat majoritar autohton din top 10, a obţinut în trimestrul aldoilea un profit net de 17,2 mil. lei (circa 4 mil. euro), încreştere cu 71% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, dar cu numai 1,2mil. lei peste câştigul din trimestrul I al acestui an.
La nivelul primului semestru banca a acumulat un profit net de 33,2mil. lei (aproape 8 mil. euro), de trei ori mai mare decât în primajumătate a anului trecut.
Profitul net semestrial reprezintă mai puţin de 10% din rezultatuloperaţional care a urcat la 390 mil. lei, cu 68% mai mare faţă desemestrul I 2009, însă a fost erodat puternic de cheltuielile cuprovizioane pentru credite neperformante, care au urcat cu 49%,până la 330 mil. lei. Stocul de provizioane a depăşit astfel unmiliard de lei (peste 260 mil. euro), la un volum de credite de 13mil. lei (aproape 3,2 mld. euro).
Deşi creditul în valută reprezintă numai 38,3% din portofoliultotal, Banca Transilvania acuză deprecierea leului faţă de eurodrept cauză a creşterii creditelor cu restanţe mai mari de 90 dezile. Acestea au ajuns la o pondere de aproape 6%, aproape dublăfaţă de acum un an. Deteriorarea portofoliului a fost cu atât maimare cu cât banca a majorat cu 8% soldul creditelor faţă de niveluldin decembrie 2009, respectiv cu 16% faţă de semestrul I al anuluitrecut, până la aproape 13,1 mil. lei. "Ne-am concentrat pe găsireade soluţii adecvate cererii clienţilor, cum ar fi restructurareasau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celorcare solicită fonduri europene, dar şi a unor produse noi. În plus,am venit pe piaţă cu campanii comerciale de creditare şi derefinanţare a creditelor de la alte bănci, pentru atragerea declienţi noi, care au fost foarte bine primite", comentează RobertRekkers, directorul general al Băncii Transilvania.
El susţine că banca are în continuare indicatori confortabili delichiditate şi de solvabilitate, cu mult peste limitele impuse deBNR. Totuşi, solvabilitatea a scăzut cu circa1,5 puncte procentualefaţă de semestrul I 2009, până la 12,66%, în condiţiile în caremajorarea capitalului social cu 391 mil. lei hotărâtă de AGA dinaprilie este blocată în justiţie în urma acţiunii introduse de SIFBanat-Crişana, care a contestat modalitatea de vot prin care aufost aleşi membrii Consiliului de Administraţie. Primul termen dejudecată a fost stabilit pe 7 septembrie, aşa încât majorareacapitalului băncii rămâne suspendată. Capitalul social depăşeşte cupuţin 1 mld. lei.
În acest context, BT a menţinut un raport credite/depozitesubunitar, de 83%, în condiţiile în care depozitele atrase au urcatcu 5% faţă de nivelul din decembrie 2009, până la 15,7 mld. lei(3,7 mld. euro). Cheltuielile operaţionale au fost reduse uşor,până la 336 mil. lei, raportul cost/venit fiind îmbunătăţitsubstanţial, de la 62% în semestrul I 2009 la 46% la sfârşitulsemestrului I 2010.
În acelaşi timp, BT a continuat să investească în titluri de stat,ajungând la un portofoliu de 2,6 mld. lei, ceea ce îi asigurăaccesul la finanţări de la banca centrală în caz de nevoie. Nevoiade capital suplimentar ar putea creşte având în vedere că oficialiibăncii se aşteaptă ca reducerea salariilor în sectorul bugetar dela 1 iulie şi creşterea economică negativă prognozată pentru întreganul să provoace creşterea în continuare a creditelor restante şiimplicit majorarea provizioanelor.
Banca resimte din ce în ce mai puternic ponderea mare a IMM-urilorîn portofoliul de credite - acesta fiind segmentul de clientelă celmai lovit de criză. În aceste condiţii, noua strategie a BT vizeazăatragerea cât mai multor clienţi companii mari, care sunt mairobuste. Creditele acordate persoanelor fizice au o pondere de40,7% din portofoliul băncii.
BT a încheiat semestrul I cu active de 20 mld. lei (4,7 mld. euro),în creştere cu 3,6% faţă de nivelul din urmă cu un an.
Pe Bursă, acţiunile băncii înregistrau ieri după-amiază un minus de0,6%, preţul unui titlu fiind de 1,51 lei. Capitalizarea bursierăînsumează 1,64 mld. lei (385 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO