Bănci și Asigurări

Banca tiriac: aceeasi majorarede capital, alti bani

23.06.2003, 00:00 17

Actionarii Bancii tiriac - cel mai important fiind grupul de firme apartinand omului de afaceri Ion tiriac - au decis sa majoreze capitalul social al bancii cu aproape 12 milioane de euro, banii urmand sa fie folositi in special pentru cresterea expunerii pe piata de retail.
Capitalul social al bancii va creste astfel de la 664,2 miliarde de lei (17,4 milioane de euro) la 1.097,4 miliarde de lei (circa 28,8 milioane de euro).
Aceasta majorare este de fapt mai veche - aprobata de actionari si in Adunarea Generala Anuala din martie - dar pana in momentul de fata nu a fost realizata si efectiv.
Intre timp insa din suma de bani care este in joc a mai crescut, actionarii aproband o suplimentare de fonduri de aproape 50 de miliarde de lei (aproape 2 milioane de euro). De ce?
‘Pe primele patru luni din acest an am mers mult mai bine decat ne asteptam pe segmentul de persoane fizice si tocmai din acest motiv actionarii au decis sa suplimenteze fondurile. In plus, noua strategie a bancii pe perioada 2003-2005 a fost finalizata, iar intentia noastra este ca pe termen scurt sa ne intarim pozitia pe care o avem pe piata in ceea ce priveste segmentul de retail”, spune Anthony van der Heijden, presedintele Bancii tiriac.
 Majorarea va avea loc in doua etape, prima prin incorporarea rezervelor, iar a doua prin subscrierea de noi actiuni. In cadrul primei etape, vor fi oferite gratuit actionarilor 1,16 milioane de actiuni cu o valoare totala de 108,18 miliarde de lei.
Etapa a doua include o majorare de 325 miliarde de lei care va fi realizata prin subscrierea unui numar de 3,49 milioane de actiuni, in valoare nominala de 93.000 de lei fiecare.
Banca a fost infiintata in 1991, si a obtinut, anul trecut, un profit de 700 de miliarde de lei. Structura actionariatului bancii este formata din grupul de companii "Ion tiriac" - 66,87%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 5,87%, persoane fizice romane - 19,54%, companii romanesti - 3,90%, persoane fizice straine - 3,75% si companii cu capital strain - 0,07%.
Anul trecut a fost primul in care banca a lansat mai multe produse si servicii pentru persoanele fizice, politica care va continua si in acest an. La sfarsitul lui 2002 banca a raportat active bancare de 382,2 milioane de euro.
Piata bancara romaneasca a devenit extrem de concurentiala, bancile luptand din greu pentru castigarea unei cote de piata. Lupta se duce acum in special pentru persoanele fizice, iar studiile arata ca segmentele cu cele mai mari ritmuri de crestere vor fi cele de finantare a bunurilor de consum, cardurile si creditul ipotecar. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO