Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca si BRD scumpesc creditele in lei

22.09.2006, 20:00 19

Bancherii nu reusesc sa se hotarasca in ce sens ar trebui sa mearga dobanzile la lei, astfel ca in timp ce unele banci ofera, chiar si promotional, dobanzi mai mici, altele scumpesc creditele lansate initial la costuri atractive.
Banca Romaneasca a majorat recent dobanda la creditul in lei pentru nevoi personale fara garantii cu 1,5 puncte procentuale, pana la 11,5% pe an. Aceasta este, cel putin pentru moment, singura scumpire de credite operata de banca.
Produsul fusese lansat in primavara, fiind promovat ca un credit cu "zece pe linie" - dobanda 10% pe an, cu plafon maxim de 10.000 de euro (echivalent in lei), pe o perioada de pana la zece ani.
"Evolutia dobanzii de referinta la euro, evolutia dobanzii de referinta la lei, precum si masurile luate de BNR privind rezervele minime obligatorii nu puteau sa nu aiba impact asupra dobanzii la creditele acordate populatiei, chiar si in conditiile intensificarii competitiei pe piata banca", a comentat Sorin Mititelu, director al diviziei de retail din Banca Romaneasca. Banca a majorat dobanzile la depozite, atat in lei, cat si in valuta, iar in paralel a scumpit creditele.
BRD-SocGen, un jucator important pe piata de retail, a majorat de asemenea dobanzile la creditele in lei pentru nevoi personale, chiar in mai multe randuri pe parcursul ultimelor luni. Astfel, dobanda la creditul Expresso Lejer a urcat la 13,9% pe an, cu un punct peste nivelul anterior si cu trei puncte peste cel anuntat la lansarea produsului in primavara, de 10,9% pe an.
Pe aceeasi piata care justifica pentru unii bancheri scumpirea creditelor, altii vad posibilitati de ieftinire. OTP Bank a lansat recent o oferta, desi limitata, de credite in lei la o dobanda de 10% pe an. BCR deruleaza in prezent o oferta, in cadrul careia dobanda la creditele in lei este de 10,5% pe an. Si CEC a lansat recent credite pentru nevoi personale cu dobanzi intre 9,5% si 11% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO