Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca a castigat 8 mil. euro in opt luni

14.09.2007, 14:53 18

Banca Romaneasca, filiala locala a National Bank of Greece, a obtinut in primele opt luni ale anului un profit brut de 8 milioane de euro. Pe primele sase luni banca raportase un profit operational de 5,2 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Banca a mers bine si suntem peste plan", a comentat pentru ZF Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti.
La sfarsitul lunii august soldul creditelor acordate de banca urcase la 1,2 miliarde de euro, fata de putin peste un miliard de euro in iunie. Maragkoudakis ezita sa faca estimari pentru sfarsitul anului, insa considera ca ritmul de crestere al afacerilor se va mentine. Dupa primul semestru al anului, creditele marcau o crestere anualizata cu circa 80%.
"Avem foarte multe credite pe termen lung care au fost deja aprobate, insa nu au fost disbursate, pentru ca se acorda in mai multe etape", noteaza Maragkoudakis.
Desi Banca Romaneasca a reusit o crestere dinamica a creditarii, el spune ca banca are "o politica prudenta" de finantare, mai restrictiva decat a altor jucatori, in special pe zona de corporate.
In ceea ce priveste creditarea pe zona de retail, Banca Romaneasca se supune in continuare vechilor reglementari ale BNR. Banca va depune la BNR pentru autorizare normele proprii de creditare a persoanelor fizice saptamana viitoare. BNR a publicat in martie un nou Regula-ment pentru creditarea persoanelor fizice, prin care cere bancilor comerciale sa elaboreze propriile politici de finantare, pentru care trebuie insa sa obtina avizul autoritatii monetare.
Pana in prezent, noua banci au obtinut avizul BNR, care a permis jucatorilor sa urce gradul de indatorare pentru clienti pana la 65% sau 70% din veniturile eligibile.
"Am fost foarte dinamici pe segmentul de credite imobiliare, unde am crescut mult mai repede decat piata", spune Maragkoudakis, care admite ca la un moment dat produsul bancii a fost unul dintre cele mai ieftine de pe piata.
Pentru a se diferentia de concurenta, Banca Romaneasca a ales sa inglobeze toate costurile creditului (principal, dobanda, comisioane si polite de asigurare) intr-o singura rata, care este comunicata clientului. In ceea ce priveste vanzarile, banca este in plin proces de extindere a prezentei teritoriale. Luna aceasta reteaua va ajunge la 100 de unitati, dublu fata de cate erau operationale la jumatatea anului trecut. Pana la sfarsitul anului inca cel putin 20 de unitati ar trebui sa devina operationale.
"In urmatorii doi ani sau doi ani si jumatate vom ajunge la 250 de unitati. Vom merge cu precadere in orasele mari, unde vom opera cate trei-patru unitati", explica seful Bancii Romanesti. El spune ca in orasele mai mici, de 30-40.000 de locuitori, concurenta este deja puternica, fiind prezente chiar si cate sapte banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO