Bănci și Asigurări

Banca centrala revizuieste prognozele de inflatie, dar mentine tintele

Banca centrala revizuieste prognozele de inflatie, dar mentine tintele

Click pentru imaginea marita

05.08.2008, 20:13 30

Prognozele privind inflatia din 2008 si 2009 au fost revizuite in crestere de banca centrala de la 6% la 6,6%, respectiv de la 3,5% la 4,2%. Tintele au fost insa mentinute, in ciuda evidentelor pesimiste, BNR considerand ca astfel poate ancora mai bine asteptarile pietei si aratandu-si hotararea de a readuce inflatia pe un trend descendent, care sa permita adoptarea euro in 2014.
"Mentinerea tintei arata ca suntem angajati ferm in a aduce inflatia la tinta. Tintirea inflatiei nu este un joc in a ghici cat va fi rata inflatiei la sfarsitul anului. Ar fi o trufie. Este vorba de un angajament, de a merge in jos cu rata inflatiei", a spus Isarescu.
El a recunoscut ca atingerea sau neatingerea tintei influenteaza credibilitatea BNR, dar sustine ca banca centrala nu este "ahtiata dupa o credibilitate de ghicitor".
In opinia analistilor, credibilitatea BNR ar putea fi afectata in cazul unei ratari si in 2009, ratarea tintelor devenind astfel mai degraba regula decat exceptie.
Isarescu apreciaza insa ca inflatia va reveni in marja de variatie din jurul tintei BNR in vara anului viitor.
Rata annuala a inflatiei din iulie va depasi probabil nivelul de 9 - 9,1%, dupa care urmeaza o perioada de scadere care ar putea sa fie permanenta pana in decembrie, inclusiv datorita efectului de baza, potrivit estimarilor lui Isarescu.
Accelerarea semnificativa a cresterii economice in primul trimestru al anului 2008, continuarea cresterilor salariale intr-un ritm superior cresterii productivitatii muncii si majorarile pensiilor sunt factori negativi amintiti de guvernatorul BNR, care au influentat revizuirea proiectiei de inflatie pentru anul 2008.
De asemenea, un scenariu mai putin favorabil privind evolutia preturilor administrate si revizuirea substantiala a traiectoriei proiectate a preturilor combustibililor in conditiile cresterii puternice a cotatiilor petrolului sunt alte elemente care au determinat aceste modificari. In schimb, proiectiile favorabile referitoare la preturile de import si preturile volatile ale unor produse alimentare au exercitat o influenta pozitiva.
Analistii considera ca tintirea inflatiei este supusa unui test de eficienta la nivel international din cauza amplitudinii fara precedent a socurilor sub forma scumpirilor la alimente si materii prime, opinie impartasita de guvernatorul BNR. Lupta cu preturile a devenit mult mai dura anul acesta, pe fondul crizei financiare internationale, al scumpirii explozive a petrolului si a altor materii prime.
Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.
In ceea ce priveste tinta de inflatie pe 2010, Isarescu a declarat ca nu este o decizie usoara, urmand sa discute in Consiliul de Administratie nivelul urmarit si sa revina cu date dupa vacanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO