Bănci și Asigurări

De ce banca centrală din Polonia a operat în octombrie o nouă scădere a dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 5,75%, în timp ce BNR a menţinut dobânda-cheie la 7%? Cererea slabă şi scăderea presiunilor inflaţioniste, motive ale băncii centrale din Polonia pentru reducerea dobânzii

De ce banca centrală din Polonia a operat în octombrie...

Autor: Mircea Nica

06.10.2023, 15:02 778

Banca centrală din Polonia a mers înainte cu scăderea dobânzii de politică monetară, operând a doua reducere consecutivă, de această dată cu 0,25 puncte procentuale, până la 5,75%, după ce în septembrie a tăiat dobânda de la 6,75% la 6%, ca urmare a cererii slabe şi a scăderii presiunilor inflaţioniste, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul băncii centrale din Polonia.

În evaluarea boardului băncii centrale din Polonia, datele primite confirmă cererea slabă şi presiunea asupra costurilor din economie, precum şi presiunea inflaţionistă redusă. Luând în considerare aceste circumstanţe şi ţinând cont de timpul de întârzieri în transmiterea politicii monetare către economie,  Consiliul a ajustat ratele dobânzilor, ceea ce este în concordanţă cu îndeplinirea ţintei de inflaţie a BNP, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul băncii centrale din Polonia.

La polul opus, BNR a decis în şedinţa de politică monetară din 5 octombrie ca este în continuare necesară menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%, deşi Polonia este unul dintre reperele pentru băncile centrale din regiune, inclusiv pentru BNR, în ceea ce priveşte dobanda de politică monetară. Şi inflaţia în România este pe o pantă de scădere, coborând până la 9,4% în august, în timp ce creşterea economică a încetinit la mai puţin de 2% în primul semestru.

Consiliul băncii centrale din Polonia a explicat în informaţiile puse la dispoziţia publicului că inflaţia, care se află la un nivel de 8,2% este în continuare pe un trend descedent, semnalele indică o posibilă creştere în ceea ce priveşte ritmul scăderii preţurilor, iar împreună cu cererea care încă este slabă şi o presiune asupra costurilor din economie, sunt câteva din motivele principale pentru care s-a luat decizia reducerii cu 0,25 puncte procentuale dobânda de politică monetară.

„Conform Statistics Poland, rata anuală a inflaţiei în septembrie 2023 a marcat o nouă scădere până la 8,2%, faţă de 10,1% în luna august 2023. În evaluarea Consiliului polonez, datele primite confirmă cererea slabă şi presiunea asupra costurilor din economie, precum şi presiunea inflaţionistă redusă. Luând în considerare aceste circumstanţe şi ţinând cont de timpul de întârzieri în transmiterea politicii monetare către economie,  Consiliul a ajustat ratele dobânzilor, ceea ce este în concordanţă cu îndeplinirea ţintei de inflaţie a BNP”, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul băncii centrale din Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO