Bănci și Asigurări

Banca centrală poloneză iese la cumpărături de aur din nou, cu ochii pe ţinta de achiziţii de 100 de tone în câţiva ani

Banca centrală poloneză iese la cumpărături de aur...

Autor: Catalina Apostoiu

17.07.2023, 22:40 697

În luna iunie, banca centrală a Poloniei (NBP) şi-a continuat achizi­ţiile de aur, cumpărând 14 tone. A­ceasta deţine deja 277 de tone, pla­sând uşor peste 9% din rezervele sale internaţionale în metalul preţios, scrie Warsaw Voice.

„Achiziţia de aur de către NBP vine ca reacţie la tendinţele mondiale şi nesiguranţa de pe pieţele financi­are. Aurul, ca unul dintre cele mai sta­bile active, este o componentă im­portantă a politicii rezervelor“, arată Aleksander Pawlak, CEO al Tavex.

În pofida noilor achiziţii de aur, Polonia se află în continuare cu mult în afara topului 10 la nivel mondial după rezervele de aur deţinute. Poziţiile de vârf sunt deţinute de SUA cu 8.133,46 tone, Germania cu 3.354,89 tone şi Italia cu 2.451,84 tone. Totuşi, în regiunea Europei Centrale şi de Vest, Polonia se află pe podium la capitolul rezerve de aur.

În luna mai, opt bănci centrale au continuat să-şi crească rezervele de aur, în frunte cu Polonia, care şi-a a­dău­gat 19 tone rezervelor. Asta după ce în aprilie banca centrală a ţării cumpărase 14,8 tone de aur, cea mai mare achiziţie din iunie 2019.

Achiziţia din aprilie vine după ce guvernatorul băncii centrale polo­neze Adam Glapinksi anunţa în 2021 că Polonia plănuieşte să-şi adauge 100 de tone rezevelor sale de aur în ur­mătorii ani pentru a se pregăti pentru „cele mai nefavorabile cir­cumstanţe“.

„De ce deţine banca centrală aur? Pentru că aurul îşi păstrează va­loarea chiar şi când sistemul financiar mondial nu ar mai funcţiona“, de­clara Glapinski la vremea respectivă.

Banca centrală poloneză îşi in­vesteşte rezervele în instrumente tipice folosite de băncile centrale. Vasta majoritate a acestora (aproape 70,1%) sunt investite în titluri gu­ver­namentale, în titluri emise de insti­tuţii internaţionale şi agenţii guver­namentale. Restul este deţinut sub formă de depozite la bănci impor­tante şi în aur.

La sfârşitul lunii iunie, rezervele internaţionale ale Poloniei au crescut cu 4,6 miliarde de dolari, la 180,7 mi­liarde dolari.

Pe de altă parte, Turcia a vândut 63 de tone de aur în mai. Vânzările de aur realizate de banca centrală a ţării s-au apropiat de 160 de tone din luna martie.

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, aceasta vine ca reacţie la dinamica pieţei locale şi nu reflectă probabil o schimbare a strategiei pe termen lung a băncii centrale a Turciei cu privire la aur, notează OilPrice.

Consiliul arată că aurul a fost vândut pe piaţa internă a ţării pentru a satisfice cererea puternică înregistrată în urma unei interdicţii temporare asupra importurilor de aur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO