Bănci și Asigurări

Banca Centrala Europeana sparge monopolul BNR in calculul cursului de schimb leu/euro

Banca Centrala Europeana sparge monopolul BNR in calculul cursului de schimb leu/euro

Click pentru imaginea intreaga

04.10.2007, 19:49 197

Un euro face 3,3723 lei la Frankfurt si 3,3711 lei la Bucuresti. Acesta sunt cursurile de referinta calculate ieri de Banca Centrala Europeana (BCE), respectiv de Banca Nationala a Romaniei.
De mai mult timp BCE calculeaza propriul curs de referinta leu/euro, pe baza acelorasi date preluate de pe terminalele Reuters ca si BNR.
De multe ori, leul apare ca fiind ceva mai slab dupa calculul BCE decat dupa cel al BNR, astfel ca si aprecierea din vara arata mai moderata: pe 2 iulie, in cea mai buna zi a leului, euro a coborat dupa BCE pana la 3,1130 lei, fata de 3,1112 lei la BNR.
Relevanta cursului BCE pentru piata romaneasca incepe cu intentia Ministerului Finantelor de a incepe aplicarea unei directive europene conform careia plata accizelor pe 2008 va fi facuta in functie de cursul de referinta al BCE pentru 1 octombrie 2007 si nu dupa cel al BNR, ca pana acum.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a declarat ieri pentru ZF ca Guvernul ar putea adopta astazi o modificare a Codului fiscal prin care sa fie inlocuit cursul BNR cu cel al BCE pentru plata accizelor anul viitor.
Potrivit formei actuale a Codului fiscal, accizele de plata pe 2008 se vor calcula in functie de cursul valutar comunicat de BNR si valabil in ziua de luni, 1 octombrie: 3,3559 lei pentru un euro.
La BCE, cursul de referinta pentru 1 octombrie a fost ceva mai mic, de 3,3441 lei pentru un euro.
Pe de alta parte, contractele private intre firme pot face trimitere la cursul BCE, care ar putea fi preferat de marile companii europene prezente pe piata.
Biroul de presa al institutiei de la Frankfurt a explicat pentru ZF ca BCE foloseste un model de calcul propriu, pe baza de medii, care ii permite sa elimine efectul unor fluctuatii temporare care ar putea afecta imaginea cursului.
BCE publica toate cursurile de referinta in fiecare zi lucratoare la ora 15:15, ora Romaniei. "Ne consultam zilnic cu BNR pentru a vedea daca exista informatii privind aspecte care ar face irelevant cursul rezultat conform calculului facut la un moment dat, daca la ora culegerii datelor are loc vreo tranzactie masiva care sa distorsioneze cotatiile", a mentionat biroul de presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO