Bănci și Asigurări

Banca Carpatica reduce puternic pierderile şi se luptă să revină pe profit

Banca Carpatica reduce puternic pierderile şi se luptă să revină pe profit

Nicolae Surdu, directorul general al Băncii Carpatica: Deşi anul 2011 va fi unul cu provocări, privim cu optimism perioada ce urmează, luând în considerare semnalele pozitive din economie, acestea reflectându-se şi în rezultatele înregistrate de bancă. Foto Răzvan Lupică

Autor: Razvan Voican

15.08.2011, 00:04 784

Banca Carpatica, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, a încheiat trimestrul al doilea cu o pierdere netă de aproape 5,2 mil. lei, cu 62% mai mică decât în primul trimestru, respectiv cu circa 90% faţă de rezultatul negativ din trimestrul doi din 2010.

În pofida scăderii cu peste 80% a cheltuielilor cu provizioanele pe semestrul I, banca nu a reuşit încă să revină pe profit, cumulând pe primele şase luni o pierdere de circa 18,7 mil. lei (4,4 mil. euro).

Asemenea întregii pieţe, Carpatica a continuat să resimtă presiuni asupra veniturilor în condiţiile în care cererea scăzută de credite s-a reflectat în scăderea soldului creanţelor asupra clientelei cu peste 12% faţă de semestrul I al anului trecut, până la 902 mil. lei. De altfel, totalul activelor băncii s-a diminuat cu peste 8%, până la 2,7 mld. lei (659 mil. euro).

În acest context, venitul net bancar a căzut cu 25,75%, până la aproape 80 mil. lei, cauza principală fiind scăderea cu 25% a câştigurilor din comisioane, în timp ce venitul net din dobânzi a urcat cu 0,9%, până la 49 mil. lei.

Scăderea încasărilor din comisioane este explicată şi de politica băncii de a se poziţiona pe piaţă drept o instituţie de credit cu costuri reduse pentru clienţi. Potrivit propriilor estimări, Carpatica se situează între primele cinci bănci care practică dobânzi şi comisioane reduse la credite. Această politică s-a reflectat în creşterea ponderii creditelor de retail cu

0,7 puncte procentuale în prima jumătate a anului, până la 12,4% din portofoliul băncii. Acesta are o struc­tură relativ echilibrată: industria are o pondere de 22,7%, construcţiile de 12,2%, iar agricultura cu 11,4%.

Pe partea de pasive, banca a majorat soldul depozitelor la termen de la clientela nebancară cu 2,4%, până la 2,1 mld. lei, însă cu preţul achitării unor dobânzi peste media pieţei, care au trecut de 7% la lei, respectiv de 4% la euro.

"Am continuat procesul de consolidare pe toate liniile de afaceri şi în special în activitatea de vânzare. De asemenea, am dezvoltat produse noi, adaptate la cerinţele actuale ale pieţei. Ne-am focusat pe creşterea profitabilităţii reţelei", spune Nicolae Surdu, directorul general al Băncii Carpatica.

În semestrul I banca şi-a restrâns reţeaua cu două sucursale şi trei agenţii, menţinând 57 de sucursale şi 113 agenţii.

Banca a înregistrat în primul semestru o scădere de peste 80% a cheltuielilor nete cu pro­vizioanele, până la 26,6 mil. lei. Per ansamblu, cheltuielile totale au scăzut cu 38%, mai mult decât veniturile, care s-au diminuat cu peste 25%.

Banca Carpatica avea la jumătatea anului o solvabilitate de 11,91%, peste pragul de 10% ur­mărit de BNR, iar managementul băncii afir­mă că nu există factori de incertitudine care ar putea afecta lichiditatea. Principalul acţionar este omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care are 41,29% din acţiuni.

Titlurile băncii au urcat vineri cu 2,24% la Bursă, până la 0,0593 lei/acţiune. Capitalizarea s-a ridicat astfel la 186,5 mil. lei (43,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO